Japanska kuhinja se mnogima već duže vrijeme nalazi na vrhu najdražih jela i nezamisliva je bez soja umaka. No koliko zapravo dobro poznaješ razne varijante soja umaka? Predstavljamo ti kralja soja umaka - tamari.
Tamari je tradicionalni japanski umak slanog okusa, pripremljen od čiste soje, vode i morske soli te se kao takav svakodnevno koristi u kuhanju za začinjavanje jela. Iako se često koristi kao sinonim soja umaku u receptima, postoji nekoliko ključnih razlika u okusu i teksturi.
Zbog veće koncentracije soje, tamari ima bogatiji i mekši okus te gušću teksturu pa ga mnogi zbog svog snažnog umami okusa smatraju i kraljem soja umaka.
U našoj ponudi možeš pronaći organski tamari umak premium kvalitete, brenda Okinawa, za čiji je umami okus zaslužna deveta generacija obitelji Deguchi iz prefekture Aichi, proizvodnog središta s bogatim kulturnim nasljeđem. Iskustvo u izradi organskog tamari umaka premium kvalitete, ova je obitelj stekla upravljajući tvrtkom još od 1829. godine.
Kako nastaje Okinawa tamari umak?
Kroz period od 12 mjeseci, Okinawa tamari umak polako fermentira u 100 godina starim drvenim bačvama, pod budnim okom majstora Tomoyasu Marumata. On kontinuirano umak s dna bačve polagano vraća na vrh, što stvara cirkulaciju i u bačvi potiče proces uravnotežene fermentacije.
Na taj način tamari razvija svoj snažan i bogat umami okus te gustu teksturu u kojima uživamo u brojnim jelima. Ovaj umak zapravo nastaje kao nusproizvod u proizvodnji miso paste, koristeći certificiranu organsku soju, a kako bi se očuvali svi okusi na drvene hrastove bačve se ručno stavlja teško kamenje. Ovaj korak i dan danas članovi obitelji Deguchi rade samostalno, u potpunosti poštujući tradicionalni način proizvodnje.
Kako bi se postigao bogat okus tamarija, pri proizvodnji Okinawa tamarija koristi se manje slane vode. Zato se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju raznih jela od žitarica i povrća. Može se upotrebljavati i u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća i dr., jer jelima daje bogatiji i raznolikiji okus.
Sada kada znaš više o tamari umaku, samo preostaje odlučiti koje jelo planiraš obogatiti njegovim umami okusom. Donosimo ti brojne recepte u kojima možeš uživati.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar