Tapioka? Ako još ne znaš za ovu namirnicu, čitaj dalje jer će te osvojiti njezina učinkovitost, jednostavnost i bogatstvo koje daje jelima.
Tapioka? Ako još ne znaš za ovu namirnicu, čitaj dalje jer će te osvojiti njezina učinkovitost, jednostavnost i bogatstvo koje daje jelima.
Tapioku daje višegodišnja biljka koja najčešće uspijeva u tropskoj klimi, a poznata je pod nazivom manioka ili yuca. Uspijeva u šumskim predjelima Južne Amerike, a njezin se škrob zove tapioka. Koristi se vrlo često u bezglutenskim proizvodima, stoga je pogodna za sve one koji paze da gluten ne bude sastavni dio njihovih obroka, a i lako je probavljiva hrana.
Brašno tapioke bogato je vitaminom B, mineralima (magnezij, kalij, kalcij, mangan, cink, željezo) i ne sadrži masti ni proteine. Nutricionistički gledano, korijen tapioke je vrlo izdašan jer sadrži čak 80% lako probavljivog škroba. Njezini blagotvorni učinci ogledaju se u tome da daje energiju i izdržljivost našem tijelu, regulira probavu i potiče mršavljenje, snižava kolesterol, smanjuje stres, ne opterećuje probavni sustav, regulira tlak i čuvar je zdravlja našeg srca.
Tapioka se koristi u pripremi raznih jela i smatra se jednom od najboljih zamjena za pšenicu. Ona je jedan od najučinkovitijih škrobova poznatih u kuhinji, jer osim što nema boje niti okusa, služi za zgušnjavanje jela bez grudica.
Pogodna je za kuhanje, pečenje, a savršeno se slaže s raznim varivima, umacima i juhama. Jela pripremljena uz prisutnost tapioke poprimaju hrskavu koru, pa je dobar pomoćnik u pripremi peciva i kruha.
Niti ljubitelji slatkog neće se razočarati jer dodatkom tapioke mogu se napraviti zdravi pudinzi u koje po želji možete dodati voće ili namirnice po ukusu, te slatki napitci. Najpopularnija je u indijskoj, brazilskoj, te japanskoj kuhinji, a njezina se popularnost sve više širi i na ostale poznate svjetske kuhinje.
Kod pripreme tapioka se mora namočiti, a kuhana u tekućini stvara gel, koji se potom dodaje hrani kao sredstvo zgušnjavanja prije kuhanja.
NA SLANO
NA SLATKO
3 velike žlice tapioka brašna
4 čaše kokosovog mlijeka
1 žlica javorova sirupa
2 žlice malina
U kokosovom mlijeku ukuhaj tapioka brašno, a po završetku dodaj javorov sirup, te ostavi puding da se ohladi. Koliko žlica brašna ćeš staviti u mlijeko ovisi o količini mlijeka i da li voliš gušće ili rijeđe pudinge. Po želji puding ukrasi malinama.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar