Kategorije
Irina Zafranović

Top 7 zdravijih alternativa šećeru

Ovo su naši prijedlozi najboljih prirodnih zaslađivača koje vrijedi isprobati.

Top 7 zdravijih alternativa šećeru
Datum objave: 24.03.2021

Postoje puno bolji načini zaslađivanja umjesto rafiniranog, bijelog šećera. U nastavku saznaj sve o njima.

Uživanje u slatkom može biti još veći gušt ako svoje domaće kolače, savijače, muffine, pudinge ili napitke spravljaš od zdravih, organskih i cjelovitih sastojaka.

Isprobaj naših top 7 prirodnih eko zaslađivača koji su izvrsna alternativa šećeru. Ako te zanimaju njihova svojstva i način korištenja, nastavi čitati.

1. Kokosov šećer

Kokosov šećer dobiva se od cvjetova kokosove palme gdje se stvara sladak biljni sok koji se sakuplja i kasnije pretvara u kokosov šećer. Volimo ga jer ima niski glikemijski indeks. Sastoji se od jednostavnih šećera koji se brzo razgrađuju u krvi te pružaju brzu energiju. Sadrži čak dva puta više željeza, četiri puta više magnezija, te deset puta više cinka nego smeđi nerafinirani šećer.

Diskretnog je i ugodnog okusa, može se dodavati u sve vrste kolača, pudinga i napitaka.

2. Ksilitol (xylitol) iz breze

Glikemijski indeks brezinog šećera je vrlo nizak (GI običnog šećera je 68, a kod xylitola samo 7). Sadrži 40% manje kalorija od običnog šećera i idealan je za dijabetičare. Također, umjerena konzumacija prirodnog ksilitola umjesto šećera, doprinosi održavanju mineralizacije zubi.

Izvrstan je za sve vrste napitaka i slastica, osim onih koji se pripremaju s kvascem.

Iako je brezin šećer izvrsna i zdrava alternativa šećeru za ljude, za pse može biti vrlo štetan. Zapamti ovu informaciju ako imaš psa i podijeli da zajedno upozorimo što više vlasnika pasa. 

Važno upozorenje za vlasnike pasa: ksilitol kod pasa može uzrokovati snažnu hipoglikemiju, a ako se ne tretira odmah, može doći do oštećenja i zatajenja jetre, pa i smrti. Podsjećam - žvake, bomboni i paste za zube često sadrže brezin šećer pa pazi da ih tvoj pas ne dohvati jer i mala količina može biti opasna.

3. Ksilitol (xylitol) iz kukuruza

Još jedna verzija alkoholnog šećera dobiva se fermentacijom glukoze iz organski uzgojenog kukuruza. Potpuno je siguran za korištenje, ima vrlo malo kalorija te ne izaziva promjene u razini šećera u krvi i inzulina, te ima sve ostale karakteristike kao i ksilitol koji se dobiva iz breze. Također treba pripaziti da ga pas ne "dohvati" jer i ova vrsta sladila za pse može biti opasna. 

4. Eritritol

Odlična i neškodljiva alternativa bijelom šećeru je prirodni alkoholni šećer koji se dobiva fermentacijom glukoze iz škroba organski uzgojenog kukuruza. Ljudi nemaju enzime koji bi razgradili eritritol pa se nakon apsorpcije jednostavno izlučuje urinom. Eritritol nema kalorija i nema  negativan učinak na razinu šećera u krvi, na razinu inzulina, triglicerida i kolesterola. Eritritol se izvrsno uklapa u tople i hladne napitke, slastice poput pudinga i pralina, no ne preporučuje se za pečenje kolača koji sadrže kvasac. Za takve kolače preporučujemo jedan od finih sirupa (agave, javora, datulja i sl.).

5. Stevija

Svoj sladak okus stevija duguje tzv. steviol glikozidima koji se ekstrahiraju iz biljke. Sadrži najmanje deset različitih glikozida, a dva glavna, steviozid i rebaudiosid, daju joj sladak okus. Izuzetno je zanimljiva jer uopće ne sadrži kalorije, ali zato je 300 do 400 puta slađa od šećera. Stoga je mala količina stevije dovoljna za postizanje željene slatkoće. 

Može se dodati u bilo kakvu vrstu napitaka i slastica te dolazi u formi tekućine ili praha.

6. Sirup od datulja

Ovih blagdana isprobaj bogat, gust sirup od datulja koji sadrži samo ekološke datulje bez aditiva. Vrlo je sladak i zasitan te daje bogat, blago karamelast okus. Sirup od datulje posebno je popularan u bliskoistočnoj kuhinji za izradu slatkih jela.

Preporučujemo ga za sve vrste kolača i slastica, ali i tople napitke koje će obogatiti kremastom teksturom.

7. Sirup agave

Dobivamo ga iz soka raznih vrsta agave. Primarni šećer u agavi je fruktoza kojeg ima u najvećem postotku. Agava sadrži i nešto glukoze. Ima niski glikemijski indeks. Od mineralnih tvari sadrži kalcij i željezo. Agava prirodno sadrži inulin, biljni polisaharid koji povoljno djeluje na mikrofloru crijeva potičući rast "dobrih" bakterija.

Agavin sirup odlično pristaje u razne napitke te kremaste deserte, pudinge i kaše.

Što znači - bez dodanog šećera?

Među sastojcima konvencionalnih proizvoda vrlo se često nalazi bijeli rafinirani šećer i to čak u proizvodima u kojima ga ne očekujemo (npr. namazi i umaci). Pogledaj sve certificirane organske proizvode koji sadrže isključivo prirodno prisutne šećere.

Uživaj i dalje u slatkom, no savjetujemo ti da pažljivo čitaš deklaracije i pametno biraš sladila. 

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel