Kategorije
bio&bio tim

Tradicionalna japanska prehrana

Saznaj sve o tradicionalnoj japanskoj proizvodnji namirnica kakve prema drevnim recepturama proizvode brendovi Okinawa, Muso i Clearspring.

Tradicionalna japanska prehrana
Datum objave: 18.03.2018

Stoljetne tehnike specifičnog pristupa pripremi hrane, korištenje sezonskih namirnicama uz poštivanje ritma izmjene godišnjih doba, uz primjenu jedinstvene prakse koja njeguje obiteljske tradicije, u Japanu su poznate pod terminom „washoku“.

Umjetnost washokua temelji se na skupu vještina, znanja, prakse i tradicije koji se primjenjuju u proizvodnji, preradi, pripremi, posluživanju i konzumaciji hrane.

Washoku povezuje i svjesnost poštivanja prirode, transformacije energije koja se ogleda u izmijeni godišnjih doba, te usko povezanim održivim korištenjem prirodnih resursa. 

UNESCO-va odluka o zaštiti japanske tradicionalne kuhinje u pozadini ima zabrinutost zbog porasta udjela konzumacije brze hrane i jela iz „zapadnjačke“ tradicije koja sve više ugrožavaju nacionalnu kulinarsku baštinu Japana.

Japan je ovim priznanjem, uz Francusku, postao jedina nacija koja je svoju nacionalnu kuhinju zaštitila kao nematerijalnu baštinu. Iako svijet japansku hranu najviše prepoznaje poznaje po sushiju, koji je postao jedan od najuspješnijih kulinarskih izvoznih proizvoda Japana, ova zemlja ima nepresušnu riznicu raznovrsnih tradicionalnih jela. Zbog posebne geografske pozicije jasna je više stoljetna usmjerenost ovog naroda na namirnice lokalnog podrijetla, kao što su riža, soja, raznovrsno povrće, lišće i samoniklo bilje.

Washoku je umijeće u kojem se postiže harmonija prehrane što je temelj makrobiotičke filozofije i pristupa prehrani koji se također iznimno cijeni i njeguje u Japanu.

Makrobiotika je vještina i umijeće zdravlja i dugovječnosti i te kako potrebna suvremenom čovjeku i na našim prostorima. Kao prirodan i cjelovit sustav koji podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnog stila i okoliša, makrobiotika predstavlja sveobuhvatan i učinkovit pristup ka postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

Kako kažu naše kolege iz Makronove:

Za razliku od uvriježenog mišljenja, makrobiotika nije samo „dijeta“ ili tip prehrane. Makrobiotika je cjelovit i prirodan životni stil, koji se ne odnosi samo na prehranu, već na sve aspekte našeg življenja.“ 

Ovaj inspirativan primjer njegovanja istinskih životnih vrijednosti važan je u jačanju svjesnosti o važnosti prehrane temeljene na sezonalnosti i lokalnoj dostupnosti, gdje tradicionalni japanski proizvodi mogu pomoći kao povremena gurmanska inspiracija i obogaćivanje dnevnog menija.

U bio&bio čeka te širok asortiman 100% organski certificirane tradicionalne japanske hrane poput tamarija, shoyua, misoa i udona koji se spravljaju prema autentičnim recepturama koje doprinose kreiranju specifičnog „umami“ okusa.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)