Saznaj sve o tradicionalnoj japanskoj proizvodnji namirnica kakve, prema drevnim recepturama, proizvode brendovi Okinawa, Muso i Clearspring.
Stoljetne tehnike specifičnog pristupa pripremi hrane, korištenje sezonskih namirnicama uz poštivanje ritma izmjene godišnjih doba, uz primjenu jedinstvene prakse koja njeguje obiteljske tradicije, u Japanu su poznate pod terminom „washoku“.
Umjetnost washokua temelji se na skupu vještina, znanja i tradicije koji se primjenjuju u proizvodnji, preradi, pripremi i konzumaciji hrane. Washoku povezuje svjesnost poštivanja prirode, transformaciju energije koja se ogleda u izmjeni godišnjih doba, te održivo korištenje prirodnih resursa.
UNESCO-ova odluka o zaštiti japanske tradicionalne kuhinje odražava zabrinutost zbog porasta brze hrane i zapadnjačkih jela koja ugrožavaju nacionalnu kulinarsku baštinu Japana. Japan je, zajedno s Francuskom, postao jedina nacija koja je svoju nacionalnu kuhinju zaštitila kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Iako je sushi najpoznatiji izvozni proizvod japanske kuhinje, Japan skriva bogatu riznicu raznovrsnih tradicionalnih jela temeljenu na lokalnim namirnicama: riži, soji, sezonskom povrću i samoniklom bilju.
Washoku je umijeće harmonije prehrane, što je i temelj makrobiotičke filozofije, koja njeguje zdravlje i dugovječnost.
Makrobiotika predstavlja prirodan i cjelovit sustav koji povezuje prehranu, životni stil i okoliš, te pomaže u postizanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.
Kako kažu naše kolege iz Makronove:
„Za razliku od uvriježenog mišljenja, makrobiotika nije samo „dijeta“ ili tip prehrane. Makrobiotika je cjelovit i prirodan životni stil, koji se ne odnosi samo na prehranu, već na sve aspekte našeg življenja.“
Ovaj inspirativan primjer njegovanja istinskih životnih vrijednosti važan je u jačanju svjesnosti o važnosti prehrane temeljene na sezonalnosti i lokalnoj dostupnosti, gdje tradicionalni japanski proizvodi mogu pomoći kao povremena gurmanska inspiracija i obogaćivanje dnevnog menija.
Za svakodnevnu inspiraciju i obogaćivanje menija, u bio&bio možeš pronaći širok asortiman 100% eko certificiranih tradicionalnih japanskih proizvoda:
Lotus čaj: doprinosi opuštanju i jačanju koncentracije, bogat antioksidansima.
Shoyu: autentičan japanski umak od soje, doprinosi probavi.
Instant miso juha sa smeđom rižom: praktična miso juha s dodatkom smeđe riže, izvor proteina i probiotika, savršena za užinu.
Čaj sencha: potiče energiju i koncentraciju, bogat katehinima i antioksidansima.
Napitak od soje (Bonsoy): izvor biljnih proteina, lako probavljiv i pogodan za vegane.
Miso pasta: prirodan izvor proteina i probiotika, idealan za pripremu umami juha i variva.
Tamari: bogat okusom, fermentiran bez pšenice, za dodatnu aromu jelima.
Udon rezanci: rezanci pripremljeni prema tradicionalnoj recepturi, savršeni za lagane obroke.
Matcha i hojicha čaj: sadrže prirodne antioksidanse, pomažu koncentraciji i opuštanju.
Za ljubitelje čaja i nove okuse, ne propusti naš Hojicha novitet – blagi, prženi zeleni čaj koji unosi toplinu i dubinu okusa u svaki trenutak dana. Pročitaj sve o hojicha čaju ovdje.
U bio&bio čeka te širok asortiman 100% eko certificirane tradicionalne japanske hrane poput tamarija, shoyua, misoa i udona koji se spravljaju prema autentičnim recepturama koje doprinose kreiranju specifičnog „umami“ okusa. Klikom provjeri našu cjelokupnu ponudu proizvoda tradicionalne japanske prehrane.
Prijavi se na naš newsletter - poklanjamo kupon s 10% popusta za nove pretplatnike!

bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na naš newsletter - poklanjamo kupon s 10% popusta za nove pretplatnike!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar