Tradicionalna japanska prehrana pod zaštitom UN-a

Krajem 2013. godine posebnost tradicionalnog pristupa pripreme hrane u Japanu dobila je veliko priznanje od strane Ujedinjenih naroda koji su ovu vrijednost prepoznali kao nužnu za uvrštavanje na popis zaštićene kulturne baštine.
Stoljetne tehnike specifičnog pristupa pripremi hrane, korištenje sezonskih namirnicama uz poštivanje ritma izmjene godišnjih doba, uz primjenu jedinstvene prakse koja njeguje obiteljske tradicije, u Japanu su poznate pod terminom „washoku“.

Umjetnost washokua temelji se na skupu vještina, znanja, prakse i tradicije koji se primjenjuju u proizvodnji, preradi, pripremi, posluživanju i konzumaciji hrane. Washoku povezuje i svjesnost poštivanja prirode, transformacije energije koja se ogleda u izmijeni godišnjih doba, te usko povezanim održivim korištenjem prirodnih resursa. Osnovna znanja, društvene i kulturne značajke povezane s washoku vrijednostima i danas su u živoj svakodnevnoj primjeni, posebice u ruralnim dijelovima Japana, te se posebice poštuju tijekom blagdanskih razdoblja u godini.

UNESCO-va odluka o zaštiti japanske tradicionalne kuhinje u pozadini ima zabrinutost zbog porasta udjela konzumacije brze hrane i jela iz „zapadnjačke“ tradicije koja sve više ugrožavaju nacionalnu kulinarsku baštinu Japana.

Japan je ovim priznanjem, uz Francusku, postao jedina nacija koja je svoju nacionalnu kuhinju zaštitila kao nematerijalnu baštinu. Iako svijet japansku hranu najviše prepoznaje poznaje po sushiju, koji je postao jedan od najuspješnijih kulinarskih izvoznih proizvoda Japana, ova zemlja ima nepresušnu riznicu raznovrsnih tradicionalnih jela. Zbog posebne geografske pozicije jasna je više stoljetna usmjerenost ovog naroda na namirnice lokalnog podrijetla, kao što su riža, soja, riba, raznovrsno povrće, lišće i samoniklo bilje.

Washoku je umijeće u kojem se postiže harmonija prehrane što je temelj makrobiotičke filozofije i pristupa prehrani koji se također iznimno cijeni i njeguje u Japanu. Makrobiotika je vještina i umijeće zdravlja i dugovječnosti i te kako potrebna suvremenom čovjeku i na našim prostorima. Kao prirodan i cjelovit sustav koji podrazumijeva međusobnu vezu i djelovanje prehrane, životnog stila i okoliša, makrobiotika predstavlja sveobuhvatan i učinkovit pristup ka postizanju i održavanju fizičkog, mentalnog i duhovnog zdravlja.

Kako kažu naše kolege iz Makronove: „Za razliku od uvriježenog mišljenja, makrobiotika nije samo „dijeta“ ili tip prehrane, ili nešto što prakticiraju oni koji imaju rak. Makrobiotika je cjelovit i prirodan životni stil, koji se ne odnosi samo na prehranu, već na sve aspekte našeg življenja.“ Šire zanimanje i popularnost dobiva šezdesetih godina prošlog stoljeća, upravo zahvaljujući japanskim predavačima i autorima George Ohsawi te njegovom učeniku Michio Kushiju.

Ovaj inspirativan primjer njegovanja istinskih životnih vrijednosti važan je i nama u Hrvatskoj u jačanju svjesnosti o važnosti prehrane temeljene na sezonalnosti i lokalnoj dostupnosti, gdje tradicionalni japanski proizvodi mogu pomoći kao povremena gurmanska inspiracija i obogaćivanje dnevnog menija.

Želite li saznati više o Makrobiotici, predbilježite svoje mjesto na Makrovikendu koji već trideset godina inspirira svoje polaznike za zdraviji život. :)