Upornost, ulaganje i edukacija ključni za uspjeh u ekološkoj poljoprivredi

Radica i Tomislav Petrović upravljaju hrvatskim ekološkim gospodarstvom za proizvodnju organskog kupinovog vina. Pročitajte njihovu priču u nastavku serijala o hrvatskim eko poduzetnicima.

1. Što vas je motiviralo na pokretanje poljoprivrednog eko poslovanja?

Ekološkom proizvodnjom kupina i kupinovog vina bavimo se 10 godina. Sam početak temeljio se na proizvodnji zdrave hrane koju smo planirali koristiti prije svega za vlastitu potrošnju i potrošnju bliže okoline. Kako smo podigli nasad od 3000 sadnica, količina dobivenih proizvoda zahtijevala je veći broj korisnika. Odlučili smo ponuditi svježe kupine na štandu što je pokazalo da postoji veliki interes za ekološku kupinu. U trećoj godini proizvodnje odlučili smo naš proizvod preraditi u ekološko kupinovo vino te ga kao takvog plasirati tijekom cijele godine.

2. Je li odluka o proizvodnji organske kupine i kupinovog vina bila ispravna?

Potražnja  kupinovog vina je bila izražena u vrijeme prodaje svježih kupina. Stoga je logičan odabir bio proizvodnja kupinovog vino. Ubrzo se pokazalo da je odluka bila dobra te nas je naš proizvod ekološko kupinovo vino dovelo do kupaca koji su zahtijevali više od prosječne kvalitete proizvoda.

3. Koje su bile najveće prepreke s kojima ste se susretali tijekom početaka poslovanja?

Kako nismo imali dovoljno iskustva u proizvodnji vina odlučili smo potražiti stručnu pomoć te započeli suradnju s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom iz Osijeka. Stručne osobe pratile su nas dugi niz godina. Zahvalni smo im na stručnoj suradnji, a rezultat te suradnje je proizvod koji je uvijek lako nalazio svog kupca.

4. Što bi po Vašem mišljenju općenito unaprijedilo poslovanje sadašnjih i budućih hrvatskih eko poljoprivrednika?

Ekološka proizvodnja bi se uvelike unaprijedila kada bi proizvođači malo više kalkulirali, s obzirom na to da raspolažemo s relativno malim poljoprivrednim površinama. Morali bi se odlučiti za proizvode koji stvaraju veću vrijednost  po jedinici površine te svakako udruženo radili preradu i plasman svojih proizvoda. Takav način proizvodnje donijet će svakom proizvođaču nešto manje rada i ulaganja, a financijska dobit bi bila sigurnija i veća što je uvjet kako za opstanak tako i za razvoj.

5. Koji su vaši planovi u budućnosti?

Ekološka proizvodnja zahtjeva puno rada i truda, međutim rezultat takove proizvodnje donosi puno dobrih rezultata. To nas je motiviralo da idemo korak dalje. Tako od ove godine radimo na pripremi i podizanja novih i znatno većih površina dugogodišnjih nasada. Iskustvo koje nosimo u daljnju proizvodnju temelji se na upornosti, ulaganju, edukaciji te želji za postizanjem dobrih rezultata kao i poštivanja struke.