Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Vlasta Prohaska Jarec, Planetopija

Upoznaj Maju Brekalo i njezinu sretnu hranu

Pročitaj intervju s jednom od naših najpoznatijih food blogerica. 

Datum objave: 24.07.2020

Maja Brekalo kreativna je snaga i fotografkinja iza iznimno uspješnog bloga i Instagram profila Delicious and Healthy by Maya koji broji više od 160 000 pratitelja. Njezine uzbudljive kulinarske avanture traju još otkako je kao desetogodišnjakinja prvi put uzela kuhaču u ruke i zaljubila se u kuhanje, istraživanje i učenje o hrani. Maja svakodnevno kuha, fotografira, uči i ulaže u svoje znanje, a u kreiranju recepata na prvom su joj mjestu cjelovitost i bogatstvo okusa te jednostavnost postupka. U nastavku pročitaj Planetopijin intervju s Majom i inspiriraj se za vlastite kulinarske kreacije!

Maja je okupila impresivnu zajednicu domaćih, ali i inozemnih pratitelja na društvenim mrežama kojima uspješno prenosi svoju strast za ukusnom i zdravom hranom. Njezina su posebnost jednostavni biljni recepti puni okusa i predivnog izgleda, spravljeni od cjelovitih namirnica zbog čega nema potrebe za brojenjem kalorija ili grižnje savjesti. Osim što se dugi niz godina educira na području prehrane, drži radionice kuhanja, surađuje s poznatim brandovima, Maja je i autorica prekrasnih fotografija i stilistica hrane, a pri tome radi i kao – stjuardesa!

Povom izlaska njezine prve kuharice Moja sretna hrana u izdanju Planetopije, postavili smo joj nekoliko pitanja:

Kako je započela tvoja kulinarska avantura?

Moj se put prema kuhanju zdrave hrane protegnuo kroz cijeli niz godina, čak desetljeća. Iako sam počela kuhati već s deset godina, a kao tinejdžerica nisam voljela rafiniranu, brzu hranu i slatkiše, ipak sam u odrasloj dobi “bolovala” od uobičajenih tegoba današnjice: bezrazložnog umora, problema s kožom, preosjetljive i prebrze probave, nadutosti, slabokrvnosti pa čak i blage pothranjenosti. Prelaskom na uglavnom biljnu, a onda postupno i na vegansku prehranu, kvaliteta mog života i zdravlja počela se drastično popravljati i mnoge moje zdravstvene tegobe su nestale. Sa zadovoljstvom mogu reći da se danas u svojim četrdesetima osjećam bolje nego u dvadesetima ili tridesetima.

Vjeruješ li onda da je hrana lijek?

Vjerujem da hrana može i treba biti ono što će nas činiti zdravim, vitalnim i lijepim. O utjecaju hrane odnosno namirnica na ljudsko tijelo jako sam puno naučila i kroz edukacije iz makrobiotike koja svoje temelje vuče iz tradicionalne japanske kuhinje. To znanje mi je uvelike pomoglo da pronađem prehranu koja mi osobno najviše odgovara i uspostavim ravnotežu u organizmu na potpuno prirodan način, koristeći isključivo hranu i pripravke od hrane. Kad jednom otkrijete da to zapravo nije teško, shvatite koliko je hrana moćna i presudna za naše zdravlje i vitalnost.

Koju publiku si imala na umu pišući Moju sretnu hranu?

Kad sam počela raditi na ovoj knjizi, moja je misao vodilja bila da ona bude kuharica za sve one koji se žele hraniti jednostavno, a ukusno i zdravo. Za sve koji ne žele ili ne mogu provoditi sate u kuhinji, ali bez obzira na to žele dobro i kvalitetno jesti. Zato su u njoj najviše zastupljeni jednostavni recepti za svaki dan uz jedno malo složenije poglavlje koje sam nazvala Kad dolaze gosti, u kojem su recepti poput veganskih burgera ili pizze.

„Sad kad imate u rukama ovu knjigu, najvažnije što trebate znati o meni je da obožavam hranu i sve vezano uz hranu. Volim smišljati zdrave cjelovite recepte, volim kuhati, fotografirati hranu, čitati kuharice, čak me veseli i kupovati namirnice“, kaže na početku svoje prve kuharice Maja Brekalo.

Što ti je važno pri kupovini namirnica?

Osim što kupujem cjelovitu hranu, nastojim kupovati ekološki uzgojene i proizvedene namirnice kad god je to moguće. To mi je važno radi kvalitete namirnica koje unosim u svoje tijelo, ali i radi održivosti moje prehrane jer sam svjesna da svojim svakodnevnim odlukama i postupcima doprinosim očuvanju ili daljnjoj devastaciji našeg planeta.

Ekološki uzgojene žitarice, mahunarke, začini i ulja te drugi slični proizvodi danas su lako dostupni, a kad god mogu, usto volim podržati domaće brendove i uzgajivače.

Znamo da jako voliš začine, bez kojih ne možeš zamisliti svoju kuhinju?

Moji neizostavni začini i začinske biljke su: timijan, čili, kurkuma, prah korijandera, đumbir, dimljena slatka paprika, češnjak u prahu, origano i bosiljak. U slatkim jelima to su vanilija i cimet. Kad god mogu bosiljak i đumbir upotrebljavam svježe. I jako volim shoyu - prirodno fermentirani sojin umak, i umeboshi začin – ocat od ljekovite umeboshi šljive, kojima solim jela i koji im daje odličan umami okus.

Majini savjeti za bolji život

  • Neka cjelovite biljne namirnice budu baza vaše svakodnevne prehrane.
  • Nemojte se fokusirati na to koliko jedete, puno je važnije što jedete.
  • Izbacite iz svoje prehrane rafiniranu hranu koliko god možete.
  • Budite dobri prema sebi i nemojte se kažnjavati kad “zgriješite“.
  • Redovito se bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Majinu kuharicu Moja sretna hrana potraži u svim bio&bio trgovinama i inspiriraj se za vlastite ukusne kreacije.

Preporuke 0
Oduševio te proizvod ili znaš neki dobar trik za primjenu?

Vaša email adresa neće biti objavljena
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)