Pročitaj intervju s jednom od naših najpoznatijih food blogerica.
Maja Brekalo kreativna je snaga i fotografkinja iza iznimno uspješnog bloga i Instagram profila Delicious and Healthy by Maya koji broji više od 160 000 pratitelja. Njezine uzbudljive kulinarske avanture traju još otkako je kao desetogodišnjakinja prvi put uzela kuhaču u ruke i zaljubila se u kuhanje, istraživanje i učenje o hrani. Maja svakodnevno kuha, fotografira, uči i ulaže u svoje znanje, a u kreiranju recepata na prvom su joj mjestu cjelovitost i bogatstvo okusa te jednostavnost postupka. U nastavku pročitaj Planetopijin intervju s Majom i inspiriraj se za vlastite kulinarske kreacije!
Maja je okupila impresivnu zajednicu domaćih, ali i inozemnih pratitelja na društvenim mrežama kojima uspješno prenosi svoju strast za ukusnom i zdravom hranom. Njezina su posebnost jednostavni biljni recepti puni okusa i predivnog izgleda, spravljeni od cjelovitih namirnica zbog čega nema potrebe za brojenjem kalorija ili grižnje savjesti. Osim što se dugi niz godina educira na području prehrane, drži radionice kuhanja, surađuje s poznatim brandovima, Maja je i autorica prekrasnih fotografija i stilistica hrane, a pri tome radi i kao – stjuardesa!
Povom izlaska njezine prve kuharice Moja sretna hrana u izdanju Planetopije, postavili smo joj nekoliko pitanja:
Moj se put prema kuhanju zdrave hrane protegnuo kroz cijeli niz godina, čak desetljeća. Iako sam počela kuhati već s deset godina, a kao tinejdžerica nisam voljela rafiniranu, brzu hranu i slatkiše, ipak sam u odrasloj dobi “bolovala” od uobičajenih tegoba današnjice: bezrazložnog umora, problema s kožom, preosjetljive i prebrze probave, nadutosti, slabokrvnosti pa čak i blage pothranjenosti. Prelaskom na uglavnom biljnu, a onda postupno i na vegansku prehranu, kvaliteta mog života i zdravlja počela se drastično popravljati i mnoge moje zdravstvene tegobe su nestale. Sa zadovoljstvom mogu reći da se danas u svojim četrdesetima osjećam bolje nego u dvadesetima ili tridesetima.
Vjerujem da hrana može i treba biti ono što će nas činiti zdravim, vitalnim i lijepim. O utjecaju hrane odnosno namirnica na ljudsko tijelo jako sam puno naučila i kroz edukacije iz makrobiotike koja svoje temelje vuče iz tradicionalne japanske kuhinje. To znanje mi je uvelike pomoglo da pronađem prehranu koja mi osobno najviše odgovara i uspostavim ravnotežu u organizmu na potpuno prirodan način, koristeći isključivo hranu i pripravke od hrane. Kad jednom otkrijete da to zapravo nije teško, shvatite koliko je hrana moćna i presudna za naše zdravlje i vitalnost.
Kad sam počela raditi na ovoj knjizi, moja je misao vodilja bila da ona bude kuharica za sve one koji se žele hraniti jednostavno, a ukusno i zdravo. Za sve koji ne žele ili ne mogu provoditi sate u kuhinji, ali bez obzira na to žele dobro i kvalitetno jesti. Zato su u njoj najviše zastupljeni jednostavni recepti za svaki dan uz jedno malo složenije poglavlje koje sam nazvala Kad dolaze gosti, u kojem su recepti poput veganskih burgera ili pizze.
„Sad kad imate u rukama ovu knjigu, najvažnije što trebate znati o meni je da obožavam hranu i sve vezano uz hranu. Volim smišljati zdrave cjelovite recepte, volim kuhati, fotografirati hranu, čitati kuharice, čak me veseli i kupovati namirnice“, kaže na početku svoje prve kuharice Maja Brekalo.
Osim što kupujem cjelovitu hranu, nastojim kupovati ekološki uzgojene i proizvedene namirnice kad god je to moguće. To mi je važno radi kvalitete namirnica koje unosim u svoje tijelo, ali i radi održivosti moje prehrane jer sam svjesna da svojim svakodnevnim odlukama i postupcima doprinosim očuvanju ili daljnjoj devastaciji našeg planeta.
Ekološki uzgojene žitarice, mahunarke, začini i ulja te drugi slični proizvodi danas su lako dostupni, a kad god mogu, usto volim podržati domaće brendove i uzgajivače.
Moji neizostavni začini i začinske biljke su: timijan, čili, kurkuma, prah korijandera, đumbir, dimljena slatka paprika, češnjak u prahu, origano i bosiljak. U slatkim jelima to su vanilija i cimet. Kad god mogu bosiljak i đumbir upotrebljavam svježe. I jako volim shoyu - prirodno fermentirani sojin umak, i umeboshi začin – ocat od ljekovite umeboshi šljive, kojima solim jela i koji im daje odličan umami okus.
Majinu kuharicu Moja sretna hrana potraži u svim bio&bio trgovinama i inspiriraj se za vlastite ukusne kreacije.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2022 Impressum
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar