Kategorije
Intervju vodila: Sanja Bosančić

Važnost imunoterapije pri liječenju karcinoma

Tema karcinoma u Hrvatskoj je na žalost vrlo aktualna. Zanimljivo je saznati vrijedne informacije o recentnim istraživanjima i ljekovitim rješenjima iz prirode – bez nuspojava i kontraindikacija.

Važnost imunoterapije pri liječenju karcinoma
Datum objave: 23.02.2017

Donosimo intervju s mađarskim imunologom, dr. Tiborom Hajtom. Ističe se bogatom kliničkom i znanstvenom karijerom koju je posvetio istraživanju tumorske imunologije te radu s pacijentima oboljelima od raka u klinikama u Mađarskoj i Švicarskoj.

Govori o rezultatima najnovijih istraživanja i ljekovitim rješenjima iz prirode kod terapije karcinoma, poput arabinoksilana

U svjetlu recentnih istraživanja i pristupa liječenju karcinoma, zašto ste se usmjerili na imunoterapiju i prirodne ljekovite supstance?

U Mađarskoj se provode brojni imunoterapijski eksperimenti u tretiranju karcinoma (karcinom pluća, dojke, debelog crijeva...). Primjerice, dugo se istraživao utjecaj bakterijskih cjepiva na imunosni sistem jer su klinička istraživanja pokazala da bakterijske infekcije mogu biti učinkovite u liječenju karcinoma. No, problem je u tome što bakterijska cjepiva imaju nuspojave te kad deaktiviramo bakterije, njihov imunološki učinak nestaje. Zato smo postupno našu pažnju usmjerili ka medicinskim biljkama koje sadrže spojeve slične onima u staničnim stjenkama bakterija.

Odnedavna su stanice tzv. prirodne ubojice (PU stanice) u središtu pažnje te su u javnosti i medijima najčešće pojašnjene kao vojnici u imunosnoj vojsci koji se bore protiv umnožavanja stanica raka, trudeći se smanjiti infekciju. Glavni razlog zbog kojeg su PU stanice postale tako široko poznate jest što su PU stanice u perifernoj krvi bile najpogodnije za istraživanja, što je dovelo do obilja kliničkih studija u imunologiji, čiji su rezultati snažno bili usmjereni na PU stanice. Ja nemam namjeru poricati značaj PU stanica, jer su one vitalni element ranije spomenute vojske imunog sustava, a njihovim proučavanjem mi možemo pratiti rad te „vojske“.

No, uvijek ću biti pobornik prirodnih proizvoda jer, za sada, kemija ne može kreirati spojeve sposobne za vezivanje i aktivaciju receptora za prepoznavanje mikroorganizama i posljedično za aktivaciju stanica. Bez kemije, u imunoterapiji imamo dvije opcije: prirodu ili gensku tehnologiju. Potonja je vrlo skupa tako da biram prvu opciju – ne samo iz financijskih razloga nego prije svega zato što prirodni spojevi iz ljekovitih biljaka nemaju nuspojave koje imaju bakterije.

Prirodni imunomodulator bez nuspojava i kontraindikacija

Postoje li istraživanja koja dokazuju učinkovitost ljekovitih biljnih supstanci u imunoterapiji?

Danas u svijetu nema mnogo proizvoda koji znanstveno dokazano mogu biti imunomodulatori. Siguran sam da ljekovita flora obiluje upravo takvim spojevima, no zbog nedostatka pravih istraživanja, mi ih ne možemo koristiti ili preporučivati. Zato smo fokusirani na proizvode na bazi arabinoksilana, koje posebnim patentiranim postupkom u Tokiju proizvodi japanska kompanija Daiwa Pharmaceutical. 
Tim se postupkom iz prehrambenih vlakana u rižinim mekinjama ekstrahira šećer arabinoksilan. Upravo arabinoksilan ima mogućnost vezivanja sa stjenkama imunosnih stanica i tako povećava njihovu učinkovitost. Danas arabinoksilan najčešće kombiniramo s kemoterapijjom jer pacijenti dolaze kad je karcinom već uznapredovao.

No, ovakva imunoterapija bi jednog dana mogla biti dovoljna sama po sebi u tretmanu pacijenata u ranom stadiju oboljenja, no to zahtijeva i dodatna istraživanja. Trenutno još uvijek uvelike ovisimo o konvencionalnim terapijama, ali smo uz pomoć spomenuta tri proizvoda na bazi arabinoksilana uspjeli znatno uvećati njihovu učinkovitost i također olakšati njihove nuspojave.

Imunoterapija podiže fizičku aktivnost za 71%

Koja su Vaša konkretna iskustva?

U početku smo najbolje rezultate imali tijekom tretmana pacijenata oboljelih od sarkoma, što je dosta zanimljivo. Naime, kod sarkoma (rak kosti) učinak konvencionalnih tretmana je iznimno nizak. Oko 20% pacijenata odgovara na terapiju, dok 80% ili ne odgovara ili ima negativan odgovor. U svjetlu tih činjenica, vrlo je iznenađujuće što smo u pojedinim slučajevima uspjeli postići remisiju koristeći isključivo imunoterapiju. Kod pacijenata s uznapredovalim sarkomom, to je posebno teško jer je njihov imunosni sustav toliko oslabljen da jedva imate što stimulirati. Također, tretman raka dojke s metastazama na koži iznimno je uspješan s arabinoksilanom, predstavio sam studiju slučaja jedne pacijentice gdje se rak s kože u potpunosti povukao. Jednako tako adenokarcinom pluća, iznimno smo bili uspješni te je imunoterapijom došlo do gotovo potpune remisije. I drugi učestali karcinomi kao što je rak grlića maternice, rak jetre, bubrega, česti su slučajevi tretirani imunoterapijom.

Koliko je imunoterapija prihvaćena u standardnim onkološkim tretmanima?

Kvaliteta života znatno određuje uspjeh u liječenju karcinoma. Ono što je istinski šokantno jest da većina onkoloških odjela nije u stanju preporučiti ništa čime bi se poboljšala kvaliteta života, osim simptomatske terapije kako bi se smanjila bol, osjećaj mučnine ili anksioznosti.

Imunoterapija, povećavajući imunitet stanica, poboljšavajući prirodnu ravnotežu imunosustava, poboljšava kvalitetu življenja, što je i dokazano istraživanjima koje smo proveli. Rezultati nam govore da je imunoterapija podigla fizičku aktivnost za 71%, umanjila anksioznost te povećala apetit i tako doprinijela povećanju tjelesne mase.

Zato pacijentima koji prolaze kemoterapiju uvijek preporučujem, kao minimum, imunoterapiju temeljenu na arabinoksilanu. On je dobiven od biljke koja nema popratnih nuspojava i koja farmakološki ne kontraindicira s ostalim lijekovima, što znači da se može kombinirati s drugim terapijama.

Kako vidite budućnost imunoterapije u tretmanu karcinoma, ali i u prevenciji?

Moja je zaključna poruka da imunoterapija u ovom trenutku možda nije pogodna za preventivnu, profilaktičku terapiju s ciljem jačanja našeg imunosustava protiv karcinoma i upala, ali je savršena metoda za olakšanje nuspojava konvencionalnih tretmana koji oboljeli od karcinoma uz arabinoksilan lakše podnose.

No, budući da svi znamo kako broj pacijenata oboljelih od karcinoma konstantno raste, uključujući i djecu i adolescente, bilo bi dobro da počnemo razmišljati o uvođenju imunoprofilakse kako bismo zdravim ljudima, barem jednim dijelom, osigurali prevenciju od karcinoma.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)