5 savjeta za savršeno čišćenje crijeva uz pomoć psylliuma

Ovo nije baš romantična tema, ali je važna za zdravlje i nema finog načina da ovo kažem. Crijeva su nam najčešće u očajnom stanju. Zamisli najveći lonac u kuhinji. A u njemu sasušeni ostaci hrane. Naslage. Grozno. Čime ćeš to oprati? Naravno, treba ti neka moćna četka. E, tako je i s našim crijevima, a psyllium je četka koja će riješiti taj problem!

Kako bi održali zdravlje cijelog organizma, povremeno treba potaknuti crijevnu peristaltiku i tako se osloboditi nakupljenih toksina. Prirodan i neškodljiv način za efikasan crijevni detox je uzimanje psylliuma. 

Psyllium su mljevene sjemenke indijskog trputca. Ne sadrže gluten, neutralnog su okusa i iznimno su bogate topivim vlaknima: 100g psylliuma sadrži čak 14 puta više vlakana od 100g zobenih mekinja!

U kontaktu s tekućinom pretvara se u gel povećavajući svoj volumen za najmanje deset puta. Često se zbog ovakvih karakteristika koristi u receptima za kruh, peciva i kolače bez jaja ili kao zgušnjivač za juhe i umake.

No, nama je ovdje misija: detox crijeva. Preporučujem jednostavnu konzumaciju s vodom sa ili bez limuna ili sa nezašećerenim sokom.

5 savjeta za savršeno čišćenje crijeva

  1. Ovo je važno: dostatna količina vode je ključ uspjeha psyllium detoxa. Prvo popij jednu čašu vode. Nakon toga pomiješaj jušnu žlicu psylliuma u čaši vode ili soka i odmah popij. Ne okolišaj jer se psyllium pretvara u gustu želatinoznu masu koju bi bilo nemoguće (ili jako teško) popiti.
  2. Idealno bi bilo da tijekom provođenja psyllium detoxa ne uzimaš lijekove ili dodatke prehrani jer će i oni biti brutalno izbačeni.
  3. Nemoj jesti najmanje sat vremena prije ili poslije uzimanja psylliuma.
  4. Nemoj uzimati više od jedne jušne žlice psylliuma dnevno.
  5. Tijekom dana nastavi s unosom vode ili biljnih čajeva i to najmanje 8 do 10 čaša dnevno kako bi omogućili psylliumu da odradi ovaj prljav, ali koristan posao. :)

Zapamti: zdravlje počinje i završava u crijevima. Saznaj više o održavanju zdravlja gastrointestinalnog sustava uz pomoć fermentirane hrane i baci oko na sjajnu Planetopijinu knjigu autora Dr. Alejandro Jungera, o metodama detoksikacije organizma, Clean.