Začini? Da, ali samo organski!

Jutra sve češće mirišu na snijeg, a mi čeznemo za toplinom. Kuhamo jesensko-zimska jela na žlicu i češće koristimo pećnicu. Ništa ne oplemenjuje naša jela bolje od začina.

Počela je sezona mirisnih začina: vanilija, klinčići, cimet, đumbir, kurkuma... Kada birate začine za svoja jela i napitke, neka budu isključivo organski. Evo i zbog čega je to važno.

Većina konvencionalnih začina prolaze pravi „pakao“ prije nego što dođu na police trgovina! Izloženi su raznim pesticidima i herbicidima tijekom uzgoja kao i kemijskim dodacima koji se dodaju u fazi čuvanja, za održavanje svježine, no poseban „bonus“ je izlaganje zračenju koje se koristi kao metoda sterilizacije. 

Organske začine poput Lebensbaumovih, karakteriziraju visokokvalitetni sastojci izuzetne arome, boje i teksture. Imaju i višu razinu hlapljivih ulja te duže zadržavaju svježinu zbog korištenih načina uzgoja i proizvodnje.  Lebensbaum svoje začine dobavlja direktno od uzgajivača njegujući fair trade odnos a sve sirovine prolaze stroge kontrole kvalitete i to ne samo organskog uzgoja, već i tehnologije proizvodnje sve do pakiranja i transporta.

Moćna kurkuma

Začin koji se savršeno uklapa u zimska variva, krem juhe i razna pečenja je popularna i moćna - kurkuma.  Kurkuma tj. kurkumin se često koristi u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini zbog brojnih ljekovitih svojstava koja joj se pripisuju.  Poznata je učinkovitost kurkume kod rješavanja problema gljivica, bakterija i crijevnih parazita te kao metabolički stimulans koji jača probavu i smanjuje nadutost, čisti jetru i žučni mjehur.

Okus kurkume je karakteristično zemljano-korjenast, toplo, gorko-slatkst s blagim mirisom koji podsjeća na đumbir s kojim je u rodu. Uglavnom, svakako kušajte! :) 

Kako bilo, zaljubljenici u mirise i okuse cimeta, đumbira, kurkume i eksperimentiranja s kombinacijama, odaberite organske začine koje vas neće razočarati svojim organoleptičkim karakteristikama i očuvanim blagotvornim svojstvima.