Pročitajte zanimljiva saznanja doc.dr.sc. Darije Vranešić Bender na temu svojstava i djelovanja začina. Svakako ih vrijedi uvrstiti u svakodnevnu prehranu.
Određeni začini također se mogu smatrati supernamirnicama. U novije vrijeme u znanstvenim se izvorima sve češće nalazi kurkuma i ekstrakt kurkumin. Brojne provedene studije pokazale su da kurkumin posjeduje snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje.
Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa te neurodegenerativnih bolesti. Budući da je kurkumin netopljiv u vodi, preporučuje se primjena u masnim otopinama, a ako se koriste pripravci poželjno je da se biraju micelizirani ili liposomalni oblici čija je apsorpcija značajno olakšana.
Začini ne moraju biti egzotični da bi bili poželjni za zdravlje. I nama blizak cimet ima impresivne karakteristike, poglavito u pogledu poboljšane kontrole glikemije. Najnovija metaanaliza objavljena 2013. godine pokazala je da studije sustavno pokazuju kako primjena cimeta natašte povoljno utječe na regulaciju glikemije i na HbA1C te na razinu glukoze u plazmi.
O “superhrani“ ćemo zasigurno još puno naučiti tijekom sljedećih desetljeća. Znanstveni interes sve je veći, a dostupnost tih namirnica značajno je bolja tijekom posljednjih godina. Dodatni adut je činjenica da mnoge “supernamirnice“ imaju i superokus što dodatno pridonosi popularnosti i prihvaćaju u svakodnevnoj, suvremenoj prehrani.
InPharma, br. 30, 2014.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!