Začini kao superhrana

Određeni začini također se mogu smatrati supernamirnicama. U novije vrijeme u znanstvenim se izvorima sve češće nalazi kurkuma i ekstrakt kurkumin. Brojne provedene studije pokazale su da kurkumin posjeduje snažno antioksidativno, protuupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno djelovanje.

Stoga se razmatra kao učinkovita terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa te neurodegenerativnih bolesti. Budući da je kurkumin netopljiv u vodi, preporučuje se primjena u masnim otopinama, a ako se koriste pripravci poželjno je da se biraju micelizirani ili liposomalni oblici čija je apsorpcija značajno olakšana.

Začini ne moraju biti egzotični da bi bili poželjni za zdravlje. I nama blizak cimet ima impresivne karakteristike, poglavito u pogledu poboljšane kontrole glikemije. Najnovija metaanaliza objavljena 2013. godine pokazala je da studije sustavno pokazuju kako primjena cimeta natašte povoljno utječe na regulaciju glikemije i na HbA1C te na razinu glukoze u plazmi.

O “superhrani“ ćemo zasigurno još puno naučiti tijekom sljedećih desetljeća. Znanstveni interes sve je veći, a dostupnost tih namirnica značajno je bolja tijekom posljednjih godina. Dodatni adut je činjenica da mnoge “supernamirnice“ imaju i super­okus što dodatno pridonosi popularnosti i prihvaćaju u svakodnevnoj, suvremenoj prehrani.

InPharma, br. 30, 2014.