Kategorije
Vlasta Prohaska Jarec, Planetopija

Začini za zdravlje

Zavirimo u novi priručnik Planetopije Čudotvorne namirnice:Začini koji donosi mnoštvo dobrih savjeta i korisnih informacija.

Začini za zdravlje
Datum objave: 27.11.2015

Zbog začina su se vodili ratovi, otkrivale nove zemlje, razvijale luke i gradovi, a plaćali su se suhim zlatom. Danas su začini srećom dostupni svima, ali je vrijednost mjerena ljekovitim svojstvima i dalje  gotovo neprocjenjiva.

Kurkuma, cimet, đumbir, čili i crni papar su među najstarijim, a i najljekovitijim začinima. A novi praktični priručnik Čudotvorne namirnice: Začini otkriva i zašto!

Kraljica začina: kurkuma

Kurkumin je svestrani i snažni antioksidans, jakog protuupalnog djelovanja koji štiti i blagotvorno utječe na gotovo svaki organ u našem tijelu. Do danas je na tisuće različitih znanstvenih studija diljem svijeta dokazalo da je kurkumin – prirodno dostupan jedino u kurkumi – djelotvoran protiv više od 70 raznih tegoba i bolesti, među kojima su i teška oboljenja kao što su rak, srčana oboljenja i Alzheimerova bolest. Doslovno više od 1000 znanstvenih istraživanja potvrdilo je da kurkuma ima antikancerogeno djelovanje. Pritom je učinkovita na više načina:

  • sprečava aktivaciju gena koji su okidač za pojavu raka
  • sprečava širenje (proliferaciju) tumorskih stanica
  • sprečava transformaciju normalnih stanica u stanice raka
  • ubija stanice koje mutiraju u rak
  • smanjuje tumorske stanice
  • sprečava širenje tumora na druge organe
  • sprečava razvoj dotoka krvi do stanica raka, neophodnog za stvaranje novih stanica i širenje
  • pojačava učinak kemoterapije i zračenja

Nijedna prirodna tvar dosad nije pokazala takvo snažno djelovanje protiv raka, a gotovo je nemoguće pobrojati sve dobrobiti kurkume za naše zdravlje.

Cimet – saveznik u borbi s dijabetesom tipa 2

Istraživanja pokazuju da cimet, kojeg najčešće koristimo baš u slatkim jelima i napitcima, može imati važnu ulogu u svakodnevnom održavanju zdrave razine šećera u krvi. U jednom opsežnom istraživanju na više od 100 osoba oboljelih od dijabetesa tipa 2 pokazalo se da već 1 gram cimeta dnevno (oko ¼  žličice) nakon tri mjeseca može znatno ublažiti bolest.

Druga istraživanja potvrdila su da cimet štiti i srce jer ne samo što smanjuje razinu šećera u krvi nego smanjuje i razinu i štetnog LDL kolesterola i triglicerida, a učinak je bio vidljiv i 20 dana nakon uzimanja posljednje doze cimeta, što bi moglo značiti da cimet čak ne treba uzimati svaki dan kako bi imao blagotvoran učinak na zdravlje.

Đumbirom protiv mučnine

Đumbir se tradicionalno koristi protiv mučnine općenito, posebno morske bolesti i mučnine na putovanju ublažavajući sve simptome: vrtoglavicu, omamljenost, povraćanje, hladan znoj. Pripremite čaj od đumbira: narežite komadić svježeg đumbira na ploškice i prokuhajte 15-ak minuta; popijte ga pola sata do jedan sat prije puta, a ako idete na duži put, ponesite ga sa sobom i polako pijte kad osjetite nelagodu. Iznimno je učinkovit i kod najtežih jutarnjih mučnina u trudnoći, nakon operacija pa čak i u slučaju mučnine izazvane kemoterapijom.

Čili sagorijeva masnoće

Vrući i pekući čili najčešće je konzumiran začin na svijetu. Što je čili ljući, to znači da sadrži veću terapeutsku vrijednost i to zbog prirodnog alkalodia kapsaicina kojeg sadrži u sebi.

Spomenuti kapsaicin povećava tjelesnu toplinu, pojačava znojenje, smanjuje apetit i ubrzava metabolizam – što nam pomaže smršavjeti i spriječiti dobivanje prekomjerne tjelesne težine. Čili usto i spriječava nastajanje novih masnih stanica te komplikacije vezane uz pretilosti jer može smanjiti rezistenciju na inzulin, a štiti i jetru od masnoća.

Papar za dobru probavu

U ayurvedi se papar koristi za najrazličitije tegobe među kojima su zatvor, proljev, ugrizi insekata, propadanje zubi, opekotine od sunca, artritis, bolesti srca i pluća, dok ga tradicionalna kineska medicina opisuje kao namirnicu koja, između ostalog, rastjeruje hladnoću, oslobađa sluz i ublažava dijareju. Njegovo antispazmatsko svojstvo čini ga korisnim u liječenju grčeva u trbuhu, zato ako vas muči usporena probava, naticanje trbuha, vjetrovi i gubitak teka, začinite svoje jelo paprom. U jednom istraživanju potvrđeno je da već 1,5 grama papra ubrzava vrijeme prolaska hrane kroz cijeli probavni trakt, a usporena probava povezuje se s mnogim problemima, od zatvora do rizika od raka debelog crijeva.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)
Zatvori

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naše Uvjete kupnje.

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Uvjetima kupnje pročitajte ovdje.
Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Live chat
Sendgrid

Google tag manager
Google analytics
Google ecommerce
Facebook pixel