Kategorije
Ivana Lazić

Začinite svoj balkon

Pročitajte Ivanine korisne tips&tricks za sve nas koji uzgajamo začinsko bilje i za sve one koji će tek otkriti ljepotu urbanog vrtlarstva :)

Začinite svoj balkon
Datum objave: 01.08.2013

Ako ste probali uzgajati začinsko bilje, sigurno ste barem jednom tužni bacili teglicu sa suhom stabljičicom i opalim lišćem. No, malo brige i možda koja promjena u organizaciji rezultirat će zdravim i mirisnim biljkama u kojima ćete uživati!
Osvijetlite
• Svi začini traže 6-8 sati svakodnevne svjetlosti. U sjeni postaju kržljavi i blijedi, a posljedično ne cvjetaju i ne daju sjemenke. Izložite ih postupno sunčevoj svjetlosti da biste izbjegli venuće. Idealan je južni balkon, iako uvijek možete probati s bilo kojim, najosvjetljenijim dijelom stana.

Zalijevajte
• Biljke izložene suncu traže više vode negoli biljke u sjeni. Zalijevajte ih češće, uz bazu stabljike, manjom količinom vode, u jutarnjim satima. Nemojte zalijevati listove kako biste izbjegli oštećenja od sunca - kapi vode ponašaju se kao malene konveksne leće koje doslovno spaljuju tkivo lista. Osigurajte i drenažni sloj kamenčića na dnu koji će olakšati otjecanje viška.
• Ako spazite lagano uvelu biljku, ne očajavajte. Uzmite posudu većeg promjera od teglice, napunite je vodom i u nju odložite teglicu s biljkom na nekoliko sati da kompenzira manjak vode. Potom je izvadite, vratite na staro mjesto i češće provjeravajte.
• Teglica od plastike bolja je opcija od keramičke jer sprečava gubitke vode. Računajte kako svaka biljka traži barem 15cm promjera teglice.

Njegujte
• pH uzgojnog supstrata za začine je blago kiseo, što većinu cvjetne zemlje čini prilično adekvatnom za uzgoj. Možete pomiješati i kompost s pijeskom ili tresetom (u tom slučaju stavljajte vrlo malu količinu jer je treset dosta kiseo). Pri nasipavanju ostavite oko 15mm do vrha teglice prazne jer ćete time olakšati zalijevanje.
• Živite li u blizini prometnice, pomozite začinskom bilju na balkonu, pomozite im tako što ćete uz njih postaviti nejestivu ukrasnu biljku koja razvija veliku lisnu masu i koja će u sebe vezati toksične spojeve iz ispušnih plinova i glumiti svojevrsni štit začinima.

Budite strpljivi
• Nakon što ste ih posijali, dajte biljčicama dva tjedna da iskliju. Pritom im pomozite osiguravajući im dovoljnu količinu vode i optimalnu temperaturu. Sjetite se, začini su biljke toplih regija!

Uživajte
• Pravi trenutak za branje mirisnih listova je tik pred cvatnju. Tada je u njima, osim visoke koncentracije eteričnih ulja, i osjetno više vitamina i minerala, nego nakon cvatnje kad se spomenute komponente translociraju u sjemenke.
• Listovi se beru u jutarnjim satima kad je aroma najintenzivnija. Možete ih sušiti ili smrzavati, no najbolji sastav i efikasnost na organizam imaju kad su svježi.

I...

Ono najvažnije, sjeme koje sijete za začinsko bilje moralo bi biti ekološko i netretirano pesticidima. Svaka kemikalija za zaštitu bilja ima određen broj dana koji mora proći od trenutka tretiranja do trenutka kada biljku možete jesti, poznat kao karenca. Budući da svoje biljke volim jesti kako mi se prohtije, čak i kad su mlade, svom bosiljku nerijetko otkinem mladi listić u prolazu i uživam u okusu.


 

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)