Kategorije
Simona Mezić

Zašto idemo baš na organsku kavu

Brojke pokazuju da smo kultura ispijanja kave. Ako imaš više od 15 godina i živiš u Hrvatskoj, 80% šanse je da svaki dan piješ kavu. Štoviše, u godini prosječno potrošiš 5,1 kg kave. Wow, zar ne?

Zašto idemo baš na organsku kavu
Datum objave: 13.06.2018

Brojke pokazuju da smo kultura ispijanja kave. Ako imaš više od 15 godina i živiš u Hrvatskoj, 80% šanse je da svaki dan piješ kavu. Štoviše, u godini prosječno potrošiš 5,1 kg kave. Wow, zar ne?

Kava kao napitak obožavanja bez kojeg nekima ne može početi dan.

Kava kao sinonim za socijalizaciju.

Kava kao zapadnjački zen ritual.

Kava kao eliksir koji potiče probavu.

Kava za „po doma“, kava za van.

Kava kao izvor fokusa i koncentracije.

Kaaavaaaaa umjesto budilice na poslu.

Ako si već toliki obožavatelj, biraj kavu najbolje kvalitete i budi pravi znalac. Otkrit ćemo ti tajnu zašto obožavamo (samo) organske kave:

1. Pravog je okusa – organska kava je gurmanska nužnost. Ako si kavoljubac i probaš okus organskog u svojoj šalici, ne vraćaš se na staro. Bogata, intenzivna, snažna i iznimno pitka, u sebi sadrži vatromet gorko-slatkastih okusa. Tom guštu, obična konvencionalna kava (puna pesticida kojima ju tretiraju pri uzgoju) ne može konkurirati.

Isprobaj Lebensbaum, Cogito Coffee, Mount Hagen i Ekoplaza kave. Pazi, zaljubit ćeš se.

2. (Pra)šume ih vole – jer ih uzgoj organske kave ne uništava nego njeguje. Nuspojava konvencionalnog uzgoja su raskrčene šume, erozija i devastirano tlo, ogromne količine pesticida i umjetnih gnojiva te zagađene vode. Organska kava raste i uzgaja se kao dio prirodne vegetacije.

Lebensbaum kava ručno se bere na 1600 m nadmorske visine, okružena stablima banana, divljim biljem i životinjama. Brižni su i u Mount Hagen brandu, gdje prije nego dođe do pakiranja, kava izrasta u vulkanskom gorju okruženom planinama u tlu bogatom mineralima, a o njoj se pažljivo brinu u malim sjenovitim vrtovima. Ekoplaza Arabica i Robusta zrna, rastu u Južnoj Americi.

3. Fer su – jer iza šalice organske kave stoji osmijeh radnika koji su pravedno tretirani i plaćeni za svoj rad. Kad piješ takvu kavu, ne podržavaš prisilni i dječji rad. A kad to znaš, kava je punoo manje gorka. Takve kave prepoznat ćeš po različitim certifikatima fair trgovina.

4. Pažnja i strast u šalici – organskom kavom bave se entuzijasti i strastveni zaljubljenici u kavu. Kao i ispijanje, to je spori užitak pun strpljenja i pažnje. Kava puna strasti nije „na brzaka“.

„Svako zrno je bitno i bira se kad je idealne zrelosti, fermentira i ispire se polako u vodenim vrčevima, suši na suncu čak 10 dana, a onda još jednom prolazi kroz ljudske ruke koje odvajaju kvalitetna zrna. Nakon tog ide na najkvalitetnije prženje“, kažu predstavnici branda Mount Hagen.

Cogito Coffee ima prvu pržionicu u regiji, a za famozni okus kave promatraju svaku vrstu i položaj zrna kave posebno, što omogućuje stvaranje različitih profila i okusa kave (npr. kava koja podsjeća na mandarine, bademe ili banane).

Lebensbaum kave prže se čak 60 minuta, a konvencionalne se šokiraju 4-5 minuta.

5. Kava forever –  jer ne možemo zamisliti svijet bez kave. Zbog klimatskih promjena (kojima doprinosi i konvencionalni uzgoj) sužava se tzv. Pojas kave koji obuhvaća područje blizu ekvatora. Bez idealnih uvjeta tog pojasa, bye bye kava.

Ako želiš guštati u kavi forever, biraj organsko.

Proizvodnja u Lebensbaumu je zelena i s idealnim CO2 footprintom, koriste se samo geotermalni izvori i sunčeva energija, a kava se transportira brodom. Takvi su i drugi spomenuti brandovi – the good guys.

Dođi s nama na organsku kavu, proputuj egzotične ekvatorske zemlje u jednoj šalici i uživaj u najdražem kremastom napitku. Znaj da je pažljivo ubrana, transportirana, pržena i dizajnirana za tebe.

Preporuke 0
Tvoje mišljenje nam je bitno

Tvoj email neće biti objavljen i koristi se samo u svrhu odgovaranja na tvoj komentar / recenziju.
Ostavi nam svoju preporuku i pomozi drugima da pronađu baš ono što im treba.

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!

bio&bio trgovine (22)
Pronađi nas na jednoj od lokacija diljem Hrvatske.
Pogledaj lokacije trgovina
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)