Saznaj koje namirnice sadrže zdrave masti potrebne organizmu za normalno funkcioniranje
U makrobiotičkom pristupu prehrani preporučuje se da veći dio masnoća koje konzumiramo bude iz cjelovitih, organski uzgojenih namirnica u kojima je masnoća/ulje njihov sastavni do.
Sjemenke i orašasti plodovi su tu svakako najvažniji izvor masnoća jer one dolaze u kombinaciji s vlaknima, bjelančevinama, mineralima pa se samim time u organizmu i bolje probavljaju i bolje resorbiraju. Ulje je u osnovi procesirani proizvod i ne sadrži sve „informacije“, a time ni nutrijente koje sadrži cjelovita namirnica. No, naravno da to ne znači da ne treba koristiti kvalitetna, organski certificirana ulja. Vjerujem da će donji savjeti pomoći u unošenju najboljih vrsta masnoća u organizam.
Kao i sam sezam, tako je i tahini izuzetno bogat kalcijem koji naš organizam lako resorbira. Već 30 godina, moj omiljeni tahini je Monki – postoji pakiranje koje ne sadrži sol (odlično i za deserte) te pakiranje s morskom soli koji je sjajan i kao namaz i kao dodatak za umake i slana jela. Tahini je nezaobilazan sastojak humusa, kao i različitih namaza, umaka i preljeva, a moja ga djeca odmalena obožavaju namazati samog na dobar kruh od kiselog tijesta (npr. Tahini organski kruh Zrno).
Klikni saznaj jednostavni recept za umak koji se može koristiti za štapiće od sirovog povrća ili falafel.
Vječno pitanje oko kojeg postoji cijeli niz pogrešnih informacija, ali nažalost i manipulacija. Zaista je najsigurniji način birati certificirana organska ulja. Ona puno češće prolaze različite kontrole i analize, a na taj način izbjegavate ostatke štetnih pesticida i drugih kemikalija kojima se tretiraju konvencionalni proizvodi. Ono što je također važno je da nije svako ulje dobro za kuhanje pa želite li iskoristiti benefite koje određeno ulje donosi, važno je koristiti ga na pravilan način.
Mnogi danas propagiraju korištenje maslinovog ulja i za prženje hrane, no polifenoli su osjetljivi na visoke temperature.To znači da ako imate visoko kvalitetno, certificirano organsko ulje, najbolje ga je ipak koristiti za salate, umake, pirjanje na niskim temperaturama i sl. Maslinovo ulje je 75% jednostruko-nezasićeno što znači da sadrži malo zasićenih masnoća. Što su ulja nezasićenija po svom sastavu, to su podložnija oštećenjima. Za prženje je bolje koristiti suncokretovo ulje s visokim postotkom oleinske kiseline jer je to jamstvo da podnosi veća zagrijavanja.
Ulje koje u posljednje vrijeme sve više dobiva na popularnosti upravo zato što sadrži 70% nezasićene masne kiseline. Bogatog je okusa, ali ga je dobro koristiti isključivo za preljeve i umake te ga ne treba zagrijavati i koristiti u kuhanju jer gubi na kvaliteti. Oleinska i alfa-linolenska kiselina u ulju avokada pospješuje zdravlje srca, a smanjuju upale i posljedice stresa.
Najpoznatije zahvaljujući omega 3 masnoj kiselini, i ovo je ulje koje ne podnosi zagrijavanje. Također je važno da je pakirano u tamnom staklu, a poslije otvaranja ga čuvajte u hladnjaku. Možete ga koristiti lako, dodavanjem u jutarnje smoothieje, a i kad jedete tostirane pahuljice sa sojinim jogurtom.
Dokaz njegove zasićenosti je da na sobnoj temperaturi postane polučvrsto ili kruto dok u hladnjaku postane potpuno čvrsto. Njegova zasićenost pomaže da pri visokim temperaturama ostane stabilno pa ga mnogi koriste za prženja i sl. Izuzetno je važno da koristite kokosovo ulje iz organskog uzgoja jer jedino tako osiguravate kvalitetu koja ne sadrži toksične ostatke kemikalija. Zasićene masne kiseline u kokosovom ulju većim dijelom su laurinska kiselina za koju je poznato da štiti srce te kaprinsku i dekansku masnu kiselinu koje su srednje lančane, a samo malu količinu palmitinske kiseline (dugolančana zasićena masna kiselina koja nije dobra za srce). Ipak, osobno najviše koristim kokosovo ulje za pripremu slastica i krema pa evo jedne jednostavne ideje.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar