Zdravlje reproduktivnog sustava

Iako često možda percipiramo drugačije, zdravlje reproduktivnog sustava važno je tijekom cijelog našeg životnog vijeka (ne samo u reproduktivnom razdoblju) i povezano je sa zdravljem cijelog našeg tijela.

Upravo zbog važnosti cjelovitog pristupa važno je promatrati fiziološku stranu zdravlja reproduktivnog sustava, kako se osjećaju naši reproduktivni organi i kako funkcionira naš hormonalni sustav, no i onu emocionalnu i mentalnu.

Cjelovita briga o zdravlju

Tu međusobnu povezanost različitih sustava našeg tijela i funkcioniranja upravo možemo lijepo iskoristiti onda kada želimo dobro brinuti o svojem zdravlju, pa i onda kada smo se susreli s nekim problemom reproduktivnog sustava.

Cjelovita prehrana od ekoloških namirnica, koja je raznolika i uravnotežena te nam daje potrebnu vitalnost, baza je oko koje gradimo i ostale (povoljne) utjecaje. Prehranu stavljamo na prvo mjesto jer je ona „medij“ preko kojeg svakoga dana, nekoliko puta imamo priliku povoljno djelovati na svoje zdravlje (ili nepovoljno, ako smo snizili svoje kriterije). Redovnoj cjelovitoj prehrani, prema potrebi, možemo pridodati dodatke prehrani ili tinkture i čajeve koje nam daje priroda – no, opet biramo one koji su izvorni, prirodni, ekološki kako bi ih naš organizam lako prepoznao i korisno iskoristio.

Povezanost uma i tijela

Kako hrana nije samo ono što kroz namirnice unosimo u svoj organizam jako su važne i naše misli, naši osjećaji, naši doživljaji, naši postupci (prema sebi i drugima). Stoga nam je cilj da u svoju svakodnevicu uključimo aktivnosti koje će nas napuniti, veseliti, inspirirati, nadahnuti, dati nam poticaj na aktivnost i promjene.

O tome da je važno disanje i fizička aktivnost „već i vrapci na grani znaju“, pa je samo važno da nađemo onu aktivnost koja paše upravo nama – jer, i individualno prilagođavanje jedna je od „mudrosti“ kvalitetne brige o svojem zdravlju.

* * *

Pridružite nam se na radionici

Dr. Sanja Toljan i Petra Brzović, terapeutkinja specijalizirana za zdravlje žena, održat će zanimljivu i inspirativnu radionicu „Cjelovito zdravlje reproduktivnog sustava“ u zagrebačkom Makronova centru. Saznajte više i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme! 

O važnosti prehrane u očuvanju zdravlja reproduktivnog sustava govorit će Tamara Dabić, ravnateljica Makronove, a njeno ćemo izlaganje nadopuniti degustacijom sljedećih zdravih recepata:

  • matcha latte
  • integralna i slatka riža s kestenima i sjemenkama zlatnog lana
  • zeleno lisnato povrće s konopljinim uljem
  • azuki muffini