Zeleni čaj - mali listići velike moći

O zelenom čaju postoji legenda vezana za velikog učitelja Dharmu, osnivača Zen Buddhizma. Legenda kaže da je Dharma pokazujući svoje umijeće Zen meditacije proveo devet godina meditirajući ispred jednog zida. No, jednog dana je pokleknuo i zaspao. Nesretan zbog svoje slabosti odsjekao si je očni kapak kako nikad više ne bi zaspao. Dharmin odbačeni kapak pao je na zemlju i iz njega je izrasla biljka čaj od koje se od tada spravlja napitak za razbuđivanje i bistrenje uma.

Biljka čaj pripada vrsti Camellia sinensis („rođak“ cvjetne kamelije). Lišće čaja koje se koristi za izradu napitka dobiva se od dvije različite vrste biljke:

Camellia sinensis, porijeklom iz Kine, raste na većim nadmorskim visinama i u hladnijim predjelima pa je lišće sitnije.

Cammelia assamica uspijeva u suptropskom području Indije pa joj je lišće veće nego u biljke sinensis.

Razlika između crnog i zelenog čaja

Kako postoje crni i zeleni čajevi česta je zabuna i nedoumica o njihovom porijeklu. Osnovna razlika između crnog i zelenog čaja je u tome što crni čajevi nastaju izlaganjem zelenih listova oksidaciji i fermentaciji što uzrokuje tamniju boju, dok zeleni čaj ne smije fermentirati, ali i crni i zeleni čaj dobivaju se od iste biljke.

Zeleni čaj dobiva se od mladih zelenih listova biljke čaja koji se neposredno nakon berbe podvrgava procesu parenja (kako bi se neutralizirali enzimi koji potiču fermentaciju). Parenjem listova zadržava se njihova prirodna zelena boja a vlaga se iz lišća uklanja valjanjem na grijanim trakama. Konačni proizvod dobiva se prešanjem i sušenjem čime se postiže optimalna količina vlažnosti.

Zdravstveni benefiti konzumacije zelenog čaja

Medicinska istraživanja koja se provode od 1970.–ih pokazala su da ljudi koji piju pravi zeleni čaj imaju dodatnu zaštitu od degenerativnih poremećaja. Rezultati istraživanja nesumnjivo su dokazala da zeleni čaj:

•        štiti od srčanih bolesti regulacijom kolesterola

•        neutralizira oksidaciju tkiva i oštećenje imunološkog sustava

•        sprječava preobražaj zdravih stanica u kancerozne

•        zadržava rast i stvaranje tumora

•        reducira rizik oštećenja tkiva

Moćni sastojci zelenog čaja također sprječavaju djelovanje virusa (gripe, herpes simplexa, polia, čak i virusa HIV-a).

Aktivni sastojci u čaju

POLIFENOLI – prirodni antioksidanti različitih vrsta (flavonoidi i sl.) od kojih je najsnažniji dosad otkriven KATEHIN. On pronalazi i uništava slobodne radikale, reaktivni kisik, perokside i sl. te tako čuva tijelo od prebrze razgradnje, starenja i degenerativnih promjena.

VITAMIN C – pomaže u smanjenju stresa, borbi protiv infekcija te jača imunološki sustav.

B KOMPLEKS – sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata.

VITAMIN E – antioksidant, pomaže obnavljanju stanica.

PRIRODNI FLUOR – jača zubnu caklinu i sprečava nastanak karijesa.

Smanjenje simptoma stresa i pomoć kod mršavljenja

Kako zeleni čaj sadrži mnogo veći postotak katehina, klorofila, minerala i vitamina od ostalih čajeva, pomaže u smanjenju stresa i povećava osjećaj smirenosti, a iznimno je preporučljiv za jačanje organizma kod svih vrsta degenerativnih bolesti. I ne zaboravite na još jedno vrijedno svojstvo zelenog čaja: smanjuje apetit i ubrzava metabolizam. U zdravlje!