Otkrij dobre razloge da se zaljubiš u pir, probaj zanimljiva jela od pira i nove okuse.
Pir ti možda ne pada odmah na pamet kada te netko traži da ko' iz topa nabrojiš 3 vrste žitarica, no nakon čitanja ove priče o piru, to će se promijeniti. Otkrit ćeš koliko je zdrav i dobit ćeš volju probati ga na više načina.
Pir se još naziva dinkel ili krupnik i jedna je od najstarijih uzgojenih žitarica u povijesti čovječanstva. Zato mu često tepaju “drevna žitarica”. Blizak je rođak popularnije pšenice.
Dinkel se sastoji uglavnom od ugljikohidrata (škroba), ali i visokog udjela bjelančevina i vitamina kao što su vitamin B1, B6, E te minerala magnezija, željeza, fosfora i mangana. S obzirom ma njegov sastav, vrijedilo bi ga uvrstiti u prehranu iz nekoliko razloga.
Zbog vrlo visokog udjela vlakana, pir pozitivno djeluje na probavni sustav i olakšava ispravan rad crijeva. Važno ga je samo temeljito sažvakati kako bi predprobavni enzimi u slini obavili svoj dio posla.
Za razliku od rafinirane varijante bilo kojeg tipa pšenice, cjelovito ekološko zrno pira povoljno utječe na održavanje stabilne razine šećera u krvi jer ima niži GI (glikemijski indeks) pa ne uzrokuje naglo i brzo dizanje šećera u krvi.
Zbog značajnog udjela vitamina B1, pir može biti tvoj saveznik u razdoblju povećanog stresa i umora jer povoljno djeluje na zdravlje živčanog sustava te može smanjiti napetost i tjeskobu.
Ovo su bili zdravstveni argumenti u prilog piru, a sada malo o okusu, načinu kuhanja i idejama za uživanje u ovoj vrijednoj žitarici.
Pir je odlična alternativa uobičajenim žitaricama na tvom jelovniku koje su ti možda dosadile. Okus mu je slatkast, blago orašast i podsjeća na okus ječma, samo bez karakteristične sluzavosti.
Dinkel je izvrstan na rižoto ili kao dodatak salatama. Ako ga želiš isprobati umjesto riže, skuhaj ga na mekano: 3 šalice vode i 1 šalicu pira kuhaj sat i pol i to nakon što ga opereš i pustiš da stoji u vodi preko noći. Na taj ćeš ga način učiniti lakše probavljivim.
Ako želiš oplemeniti svoje salate, skuhaj ga tako da bude dobro kuhan, ali ipak malo žvakast. Nakon pranja i namakanja, kuhaj ga na laganoj vatri do 45 minuta u 2 šalice vode, pa postepeno dodaj vode po potrebi, dok ne ispari. Naravno, pir je odličan i kao dodatak varivima i juhama.
Ispeci palačinke s pirovim brašnom ili napravi fini kruh ili tijesto za pizzu. Poseban užitak je ispeći kruh od pira s mirisnim, tek mljevenim brašnom, pa ako si u Zagrebu, skokni do Radničke 49 gdje će ti bio&bio ekipa samljeti pir na malom kamenom mlinu. Vidi detalje ovdje.
Ako želiš isprobati okus pravog, cjelovitog kruha od eko pira i raži s divljim kvasom, ubaci u košaricu svježi Zrno piraž. Lako je probavljiv zbog duge fermentacije, karakteristično kiselkast i izvrstan uz variva ili za sendviče.
Oplemeni svoje lagane talijanske večere ili brze-ali-zdrave ručkove zanimljivom tjesteninom od dinkela koja se spravlja po tradicionalnoj talijanskoj recepturi.
Pogledaj naš izbor tjestenine i drugih proizvoda od eko pira i uživaj u novim okusima.
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
bio&bio je robna marka tvrtke Biovega d.o.o. Sva prava pridržana © 2025 Impressum
Web koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje
Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na sljedeću narudžbu!
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar