Ekologično upravljanje otpadom

Čist okoliš i održivo upravljanje otpadom naša je odgovornost i obaveza. Do sada se 85% otpada bacalo na odlagališta. Takvim se postupkom u samo deset godina bacilo korisnih sirovina poput stakla, papira, plastike i metala vrijednih preko 5 milijardi kuna. Odgovornost svakoga od nas je da djelujemo savjesno i ekologično.

Sprječavanje nastanka otpada

Najpoželjnije ponašanje u gospodarenju otpadom je spriječiti da on uopće nastane. Prema podacima Europske komisije, 80 % proizvoda koje kupimo iskoristimo samo jednom i bacimo. Prosječna količina otpada koju svaki građanin proizvede godišnje je čak 404 kg. Stoga je važno proizvoditi što manje otpada. Pri kupnji birajte proizvode u ekološki prihvatljivoj ambalaži.

Važnost razvrstavanja i recikliranja otpada

Savjetujemo da svu ambalažu (karton, plastika i staklo) od proizvoda koji kupite u bio&bio trgovinama razvrstate u najbližem reciklažnom dvorištu, a organske ostatke pretvarate u kompost. Također, odlažite i ostatke ulja u za to predviđene spremnike reciklažnih dvorišta. Svaki trgovački centar ima zelenu zonu u kojoj Vam je omogućeno razvrstavanje otpada u jasno označene spremnike za pojedinu vrstu. Za više informacija o tome kako razvrstati otpad od proizvoda iz bio&bio  trgovina, slobodno se obratite izravno u naše trgovine. Gospodarenjem otpadom smanjujemo troškove za sirovine, štedimo energiju, zdravije živimo i osiguravamo bolju budućnost svojoj djeci. Kako iskoristiti sirovine i pomoći čišćem okolišu pogledajte ovdje.