Pir (lat. Triticum spelta) je žitarica koja je preteča današnje pšenice. Naziva se još krupnik, dinkel ili spelta. Pir potječe iz Azije gdje se uzgajao još 5.000 godina prije Krista. Danas mu popularnost raste u cijelom svijetu jer je riječ o izvornoj žitarici koja nije industrijski modificirana. Za razliku od pšenice ima ovojnice oko zrna što ga čini značajno zaštićenijim na uštrb veličine zrna. Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena, i ne utječe negativno na zdravlje. Budući da je zrno pira obloženo ovojnicama, pir se mora prvo oljuštiti. Ljušti se netom prije upotrebe kako bi što duže ostao konzerviran u prirodnom okruženju. Nakon ljuštenja i pročišćavanja zrno pira melje se u kamenom mlinu. Mekinje se dobivaju prilikom mljevenja. Vrlo su hranjive, a nekada davno koristile su se za ishranu stoke, jer je namjera bila što više očistiti brašno do gotovo potpune bjeline. Mekinje od pira koriste se pri izradi kruha, muffina ili palačinki. Mogu se kuhati na vodi ili s mlijekom, te poslužiti s jogurtom. Mekinje se mogu kombinirati sa sušenim ili svježim voćem, kao i sa sjemenkama.
- Organski
- Domaći ekoproizvodi
- Pogodno za vegane
Podaci o proizvodima na web shopu su informativnog karaktera i trudimo se ažurirati ih u skladu s promjenama od strane proizvođača. Zbog mogućih odstupanja molimo vas da prije uporabe proizvoda pročitate točne informacije na samom proizvodu. Za sva dodatna pitanja obratite nam se s povjerenjem na [email protected].
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar
500g Mekinje od pira Krupice i mrvice 27417
bioklub
Aplikacija za članove bio&bio programa vjernosti pojednostavljuje svakodnevicu, ekološki je savjesna, informativna, pregledna i praktična, a tu su i posebne pogodnosti za članove.