Za osobe koje podnose laktozu, mlijeko može imati blagotvoran učinak na organizam i to posebno kozje koje je lako probavljivo, no samo ako je kemijski netretirano i ukoliko su se striktno slijedili organski kriteriji proizvodnje.
Kozji ili kravlji mliječni proizvodi koji imaju ekološki certifikat jedini jamče kvalitetu i sigurnost s obzirom na to da prilikom proizvodnje mora biti ispunjeno nekoliko važnih uvjeta:
- U hranu kojom se hrane koze ili krave ne smiju se dodavati štetni pesticidi ili umjetna gnojiva.
- Zabranjeno je dodavati hormone rasta (bovine growth hormone) kako bi se povećala proizvodnja mlijeka, a nisu dozvoljena niti zračenja kao niti genske mutacije.
- Ne smiju se koristiti antibiotici, no ako se ipak daju, tretirana koza ili krava se ne smije vratiti u stado barem godinu dana, sve dok svi tragovi antibiotika ne budu potpuno uklonjeni iz njezinog organizma.
- Krave i koze trebaju imati mogućnost ispaše tijekom cijelog dana, dakle to se ne smije ograničiti na samo nekoliko sati dnevno.
Istražite našu ponudu organskog mlijeka.