1. U posoljenoj vodi namočite marelice i ribizl preko noći ili ih kuhajte 10 minuta da omekšaju. Procijedite. Sameljite sitno indijske oraščiće i izmiksajte s marelicama i ribizlom. Vaniliju rastopite u mirinu pa pomiješajte s ostalim sastojcima.
2. Lagano nauljite kalup za torte i utisnite smjesu da bude ravnomjerno raspoređena poput biskvita.
3. Narežite 700 g jagoda i rasporedite po biskvitu. Preostalih 300 g jagoda izmiksajte u glatku kremu s rižinim sladom, dodajte 1 jušnu žlicu praha agar agar i zagrijte tako da se prah otopi u kremi. Kad prokuha, skinite s vatre i umiješajte limunov sok. Prelijte kremu ravnomjerno preko poslaganih jagoda. Ukrasite krupno naribanom čokoladom.
4. Kad se ohladi, stavite u hladnjak barem na 1 sat da se stegne.
Napomena: Ribizl možete zamijeniti grožđicama, ali tada u smjesu umiješajte 1 – 2 jušne žlice kakao praha za intenzivniji okus.
Iz kuharice Prirodno bez glutena, Jadranke Boban Pejić.
Fotografija: Maja Danica Pečanić
- 1 kg organskih jagoda
- 200 g indijskih oraščića
- ½ šalice suhih marelica
- ½ šalice suhog crnog ribizla
- 1 šalica vode
- 1 prstohvat soli
- 1 jušna žlica mirina
- 1 čajna žlica vanilije u prahu
- 2 jušne žlice rižinog slada
- 1 jušna žlica praha agar agar
- 1 jušna žlice limunovog soka
- 100 g crne čokolade bez glutena
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar