Bolognese od smeđe leće i pečenog povrća
bio&bio ambasadorica Anita Matić Delić ti donosi recept za plant based bolognese od smeđe leće u gustom umaku od pečenih paprika i rajčica s aromatičnim biljem kojim je oduševila sve polaznike radionice "Plant based i eko za početnike".
60min
Jednostavna priprema
Datum objave:
26.10.2022
- Leću operi, stavi u lonac i prelij vodom. Kad voda zakuha smanj vatru na lagano i kuhaj otprilike 40 minuta.
- Za to vrijeme operi povrće. Nareži mrkvu na deblje ploške, papriku na veće kocke, a cherry rajčice prereži na pola. Zagrij pećnicu na 250॰C. Povrće stavi na lim obložen papirom za pečenje pa začini maslinovim uljem i začinskim travama. Peci 10-15 minuta.
- Dok se povrće peče, a leća još uvijek kuha, nasjeckaj na sitno luk, češnjak i štap celera pa ih pirjaj u tavi na malo maslinovog ulja. Nakon nekoliko minuta dodaj začine i začinske trave pa po potrebi podlij s malo vode.
- Kad je povrće u pećnici gotovo izvadi ga, prebaci u sjeckalicu ili multipraktik i kratko samelji da ostane malo strukture (neka se ne pretvori u pire). Dodaj u tavu u kojoj se prija luk, potom dodaj pasiranu rajčicu i sve zajedno dobro promiješaj.
- Kuhanu leću dodaj umaku u tavi i pusti da sve zajedno kuha na laganoj vatri još 3-4 minute da se svi okusi prožmu.
- Tjesteninu po želji skuhaj prema uputi na pakiranju, dodaj umak i uživaj!
- 1/2 šalica smeđe leće
- 1 šalica vode
- 1 veći luk
- 3-4 režnja češnjaka
- 1 štap celera
- 2 srednje mrkve
- 10-15 cherry rajčica
- 1 crvena paprika
- prstohvat soli (količina po želji)
- 1,5 dcl pasirane rajčice
- 2 žličice dimljene crvene paprike
- 1 žličica kurkume
- 1/2 žličice papra
- chilli po želji
- malo svježeg timijana ili suhih začinskih trava po izboru
- tjestenina po izboru
- svježi bosiljak kod posluživanja
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar