Datum objave:
30.11.2020
- Prosijte brašno, začine i sol u veliku posudu. Dodajte šećer pa rukama utrljajte melasu, zlatni sirup i margarin dok ne dobijete tijesto. Lagano mijesite tijesto na radnoj površini, da se suhi dijelovi dobro povežu. Od tijesta oblikujte kuglu i prepolovite je.
- Na radnu površinu stavite komad prozirne folije veličine papira A4. Polovicu tijesta stavite na foliju i prekrijte ga s još jednim komadom folije iste veličine. Ravnomjerno razvucite tijesto između dvije folije na oko 3 mm debljine. Ponovite s drugom polovicom tijesta pa oba razvučena tijesta stavite u hladnjak na 20 - 30 minuta da odstoje i stvrdnu se.
- Zagrijte pećnicu na 180ºC (160ºC s ventilacijom, plin 4) i veliki lim obložite papirom za pečenje. Izvadite tijesto za medenjake iz hladnjaka. Modlicama različitih blagdanskih oblika izrežite svoje božićne keksiće. Stavite na pripremljeni lim, dovoljno udaljene jedne od drugih da se ne spoje u pečenju, i pecite na sredini pećnice 10 - 15 minuta dok keksi ne potamne. Ostavite ih na rešetki da se potpuno ohlade. Ne brinite ako su keksi malo meki na dodir kada ih izvadite iz pećnice - stvrdnut će se kako se budu hladili.
- Želite li ukrasiti kekse, rastopite čokoladu u vatrostalnoj posudi iznad zdjele s lagano ključalom vodom, pazeći da dno posude ne dodiruje vodu. Čokoladu žlicom stavite u slastičarsku vrećicu. Istisnite različite oblike na kekse i ostavite da odstoje prije posluživanja.
Recept preuzet iz Planetopijine kuharice Vegan svaki dan - od doručka do gozbe.
- 265 g glatkog brašna
- 1 žlica đumbira u prahu
- 1/2 žličice cimeta u prahu
- 1/4 žličice sitne soli
- 170 g mekoga tamnog smeđeg ili kokosovog šećera
- 1 žlica crne melase
- 3 žlice zlatnog sirupa ili meda
- 130 g margarina, otopljenog
- 50 g veganske bijele čokolade, po želji
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar