Suho voće, javorov sirup, čaj i narančinu koru dobro pomiješajte. Mješavinu ostavite da se marinira preko noći ili barem četiri sata. Zagrijte pećnicu na 180°C, a rešetku postavite na srednju visinu. Četvrtasti kalup (22x12 cm) premažite kokosovim uljem ili maslacem. U voćnu mješavinu ulijte maslinovo ulje te umiješajte prosijano brašno, bademe, prašak za pecivo i morsku sol. Dobro izmiksajte te ulijte mješavinu u pripremljeni kalup. Nasjeckajte orahe te ih pospite povrh kolača i lagano utisnite. Pecite oko 45-50 minuta. Izvadite kolač iz pećnice te ga stavite na rešetku da se ohladi.
Probajte i ove zanimljive prijedloge:
Možete koristiti sve vrste suhog voća, kao što su datulje, suhi mango, ananas, brusnice ili ribiz itd. Ako vam se više sviđa tekstura orašastih plodova, u mješavinu kolača možete dodati 1 šalicu lagano poprženih oraha. Možete isprobavati različite čajeve poput Earl ili Lady Grey, ili Rooibos, ili neki voćni ili biljni čaj. Za kolač bez glutena možete koristiti mješavinu rižinog i zobenog brašna ili brašno od amaranta.
Iz kuharice Deserti, Aine Mcateer, u izdanju Planetopije.
Fotografija: Maja Danica Pečanić
2 šalice mješavine suhog voća
½ šalice javorovog sirupa
1½ šalica jakog Rooibos
ili Masala čaja, zakuhanog
naribana kora 1 naranče
1⁄3 šalice maslinovog ulja
1½ šalica pirovog brašna
1 šalica badema, mljevenih
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
½ šalice nasjeckanih oraha
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar