Uživaj u češnjaku na potpuno nov i zanimljiv način. Recepti su preuzeti iz Planetopijine kuharice Fermentirano.
1. Češnjak u misu
Češnjak ogulite pa kratko (oko 2 minute) prokuhajte i osušite. Premažite dno posude debljim slojem misa pa na njega poslažite češnjak. Premažite misom sa svih strana. Ostavite da fermentira na sobnoj temperaturi najmanje tjedan dana. Čuvajte u hladnjaku. Kad potrošite češnjak, miso iskoristite za miso juhu.
2. Češnjak sa začinima
Češnjak ogulite, dodajte mu začine i prelijte vodom. Poklopite i ostavite da fermentira na toplom tjedan dana. Povremeno otklopite da izađu plinovi koji se stvaraju fermentacijom. Čuvajte u hladnjaku. Koristite u salatama i namazima
3. Ljekoviti ječmeni slad s pikantnim češnjakom
Češnjak i đumbir sitno nasjeckajte i pomiješajte s limunom, sokom limuna i ječmenim sladom i pomiješajte. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi tjedan dana prije upotrebe. Po želji procijedite kroz gazu ili koristite sve zajedno.
Možete jesti nekoliko žlica dnevno, kao prevenciju u doba prehlade ili protiv začepljenog nosa. Ili možete dodavati u preljeve za salate, kaše, čaj i sl.
1. Češnjak u misu
- 1 glavica češnjaka
- nekoliko žlica nepasteriziranog misa
2. Češnjak sa začinima
- 2 glavice češnjaka
- 1 žličica suhog timijana, origana ili bosiljka
- nekoliko zrna papra
- 1 žlica soli
- vode da prekrije češnjak (oko 100 ml)
3. Ljekoviti ječmeni slad s pikantnim češnjakom
- 1 glavica češnjaka
- komad đumbira, otprilike koliko i češnjaka
- 1 limun, oguljen i narezan + sok 1 limuna
- 1 – 2 dl ječmenog slada
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar