Patlidžan ogulite i narežite na kockice, nasolite, pustite oko 1 sat da odstoji pa ocijedite tekućinu koju ispusti. Na tavi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja i dodajte mu suhu mentu. Malo popržite mentu na laganoj vatri – čim osjetite miris maknite je s vatre i stavite sa strane. Dodajte još malo ulja pa pirjajte luk dok malo ne potamni. Stavite sa strane.
U istoj tavi na maslinovom ulju pirjajte češnjak i patlidžane oko 10-15 minuta dok patlidžan ne omekša. Dodajte pasatu, prženi luk (ostavite ga malo za ukras) i sojin jogurt. Kuhajte još 5 minuta. Kada sve bude mekano, lagano izgnječite vilicom ili izmiksajte lagano na maloj brzini u blenderu tako da se smjesa ne pretvori u potpuno glatku pastu pa dodajte kurkumu, papar i sol. Ukrasite po želji s još malo jogurta, prženim lukom i prženom mentom, a možete poslužiti i uz malo svježe mente.
Recepti preuzet iz kuharice Namazi i umaci, Maje Kefeček, Planetopija
Fotografija i stiliziranje hrane: Maja Danica Pečanić
2 patlidžana
2 luka, narezana na kockice
2 žlice pasate
2 žlice suhe mente
2 režnja češnjaka
2 – 3 žlice maslinovog ulja
4 žlice sojinog jogurta
malo crnog papra
malo kurkume
sol
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar