Podijelit ću s vama jedan jednostavn i ukusan recept za uvijek popularne sarmice. No ovaj put u varijanti s keljom.
U jednu posudu stavite 2 1/2 šalice vode uz dodatak malo himalajske soli. U vruću vodu dodajte 1 srednju šalicu prosa i neka se kuha dok se ne zgusne. U jednu zdjelicu stavite vruću vodu i dodajte suhe vrganje da se hidratiziraju. U međuvremenu u tavici na malo ulja propirjajte sitno narezani crveni luk, dok ne dobije zlatnožutu boju. Zatim dodajte sitno narezani češnjak i još malo pirjati, te dodati ocijeđene vrganje. Maknuti s vatre i dodati proso, papar, kurkumu, te kajenski i crni papar.
Listove kelja odvojiti od glavice. Možete ih nakratko ubaciti u kipuću vodu da se sarmice lakše motaju. Na listove stavite mješavinu s prosom i motajte kao klasične sarmice. Ostatak kelja narežite na tanke trakice i stavite na dno posude. Složite sarme i pokrijete s ostatkom kelja. Nalijete vode toliko da prekrije sarme i stavite kuhati. Sarmice su gotove po isteku 10 minuta od trenutka vrenja. U juhu dodajte malo začina Vetara i malo zobene kreme za kuhanje te po želji malo pasirane rajčice.
Sarmice možete jesti uz pire od krumpira iz organskog uzgoja ili uz kukuruznu palentu. Nama je kao dodatak također bio jako ukusan kayu kruh s eko imanja Zrno.
Savjet:
Fini pire ćete napraviti ako kuhane krumpire pasirate ručnom pasirkom ( jer ako koristite mikser, dobit ćete gumenu smjesu). Ja solim s himalajskom soli i dodajem organski maslac i vrhnje od kravljeg mlijeka Sojade (vegani mogu staviti bilo koju biljnu kremu za kuhanje: zobenu, rižinu ili bademovu). Uživajte!
1 srednja glavica kelja
1 srednja šalica prosa
2 1/2 srednje šalice vode
1 šalica suhih vrganja
1/2 ili 1 cijeli manji crveni luk
2 češnja češnjaka
malo himalajske soli
malo papra
1/2 žličice kurkume
malo kajenskog papra
malo crnog papra
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar