Datum objave:
16.12.2019
- U širu posudu ravnog dna prosijte brašno s praškom za pecivo i soli. Hladni margarin grabite malom žlicom pa ga rasporedite po površini brašna. Vilicom povežite brašno i margarin dok ne dobijete konzistenciju grubog pijeska. Dodajte zaslađivač i koricu limuna pa prvo vilicom, a zatim dlanom povežite u glatko tijesto koje se ne smije mrviti, ali ne smije biti ni ljepljivo kad ga stisnete među prstima - mora ostati povezano, kompaktno. Ako se mrvi, dodajte malo hladne vode, a ako je ljepljivo, pospite s malo brašna. Oblikujte loptu, stavite na prozirnu foliju, spljoštite i umotajte.
- Stavite u hladnjak na nekoliko sati ili najbolje preko noći, a ako vam se žuri, ohladite u zamrzivaču 20-ak minuta prije valjanja.
- Ako radite dvoslojnu pitu, tijesto podijelite na dva dijela – jedan dio neka bude malo veći od drugog jer je za donju koru potrebno malo više tijesta. Manji dio zamotajte i stavite u hladnjak.
- Između dvaju papira za pečenje valjkom za tijesto razvaljajte krug od tijesta 2–4 cm širi od širine kalupa. Nauljite kalup. Maknite gornji papir pa kalup za pitu okrenite naopačke i namjestite na sredinu tijesta pa pažljivo okrenite tijesto i kalup zajedno. Maknite i drugi papir pa prstima pažljivo pritisnite tijesto da bude priljubljeno uz rubove i dno kalupa. Odstranite višak tijesta koji prelazi preko ruba kalupa. Slobodno “zakrpajte” nepravilnosti i rupe komadićima preostalog tijesta. Vilicom izbodite dno i pecite sukladno receptu za pitu.
Recept preuzet iz kuharice Slatki vegan.
Suhi sastojci
- 260 g (2 šalice) brašna T-850
- 90 g (2/3 šalice) fino mljevenog kukuruznog brašna
- 1 i ½ žličica praška za pecivo bez aluminija
- ¼ žličice soli
Tekući sastojci
- 180 g (1 i ½ šalica) nehidrogeniziranog biomargarina
- 60 ml (¼ šalice) rižinog slada ili agavinog sirupa
- naribana korica 1 organskog limuna
- nekoliko žlica hladne vode, po potrebi
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar