Marelice sadržavaju obilje vitamina A, C i B, željeza i vlakana zbog čega su namirnice iznimno korisne za zdravlje. Kinezi ih smatraju voćkom dugovječnosti.
Sterilizirajte staklenke.
Odaberite zrele, ali ne premekane marelice te ih operite.
Marelice blanširajte u posoljenoj kipućoj vodi 1–2 minute.
Kad ih izvadite, uronite ih u hladnu vodu, ogulite kožicu, prepolovite i izvadite im koštice. Ocijedite ih u cjedilu.
Polovice marelica složite u staklenku s ispupčenim dijelom prema gore.
U vodu od blanširanja stavite agavin sirup te ga zakuhajte. Vrućim sirupom/sokom od marelica zalijte marelice u staklenkama.
Pasterizirajte staklenke s kompotom.
Napomene:
Količina vode u staklenci ovisit će o načinu na koji je voće složeno.
Na isti način možete pripremiti breskve i nektarine, ali ih ne morate guliti.
1 kg marelica
1½ dcl agavinog sirupa
2½ šalice vode ili soka od marelica
3 prstohvata morske soli
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar