Filtriranje
Web trgovina
0800 246 246
Pon - Pet od 8 do 16h
Početna Recepti Kruhovac i shiitake gljive s umakom za roštilj u zelenoj salati
Gaz Oakley

Kruhovac i shiitake gljive s umakom za roštilj u zelenoj salati

Isprobajte ovaj izvrsni recept Gaza Oakleya s čarobnim kruhovcem!

Jednostavna priprema
Datum objave: 13.05.2019

Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.

  1. Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.
  2. Kada ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.
  3. Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute, neprestano miješajući.
  4. Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus. Kada dobiju zlatnu boju dodaje začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.
  5. Dodajte umak za roštilj (sve sastojke miješati oko 4 minute na slaboj vatri), dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri, često miješajući. U većoj posudi pripremite salatu od kupusa tako da izmiješate sve navedene sastojke za salatu. 
  6. Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh prethodno napravljenu salatu od kupusa i tostirane indijske oraščiće.

Recept je preuzet iz Planetopijine knjige Vegan 100 posto, autora Gaz Oakleya. Provjerite i ostale ukusne recepte iz kuharice.

Komentari 0
Pošaljite svoj komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena
Nema komentara. Budi prvi!
  • 2 x 400 g konzerve mladog kruhovca u vodi/rasolu
  • 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
  • 1 žličica sušene kadulje
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 crveni luk, sitno nasjeckan
  • 120 g (1 ½ šalice) shiitake gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
     

Umak za roštilj

  • 120 ml (1/2 šalice) kečapa od rajčice
  • 2 žličice javorovog sirupa
  • 2 žlice tamari ili shoyu umaka
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 1/4 žličice dimljene paprike
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice senfa u prahu
  • 1-2 kapi tekućeg dima
     

Šarena salata od kupusa

  • 100 g (2 šalice) tanko narezanog crvenog kupusa
  • 3 mrkve, oguljene i naribane
  • 1 crveni luk, tanko narezan
  • šaka korijandra, sitno nasjeckanog
  • 6 žlica veganske „majoneze“
  • po prstohvat morske soli i papra
     

Za posluživanje:

  • 4 glavice mlade zelene salate
  • tostirani indijski oraščići
bioNewsletter
Zdrave ideje i savjeti stižu direktno na mail.
Newsletter šaljemo jednom tjedno, ni mi ne volimo spam :)
Naruči putem weba, plati i preuzmi u trgovini
Od sada možeš naručiti sve željene proizvode putem weba te ih preuzeti i platiti u odabranoj, bilo kojoj bio&bio trgovini. Ovo je idealno kada imaš malo veći shopping za obaviti, a nemaš vremena pretraživati i istraživati. Sve će te već čekati spremno. :)