Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.
- Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.
- Kada ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.
- Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive. Pirjajte oko 3 minute, neprestano miješajući.
- Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus. Kada dobiju zlatnu boju dodaje začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.
- Dodajte umak za roštilj (sve sastojke miješati oko 4 minute na slaboj vatri), dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri, često miješajući. U većoj posudi pripremite salatu od kupusa tako da izmiješate sve navedene sastojke za salatu.
- Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh prethodno napravljenu salatu od kupusa i tostirane indijske oraščiće.
Recept je preuzet iz Planetopijine knjige Vegan 100 posto, autora Gaz Oakleya. Provjerite i ostale ukusne recepte iz kuharice.
- 2 x 400 g konzerve mladog kruhovca u vodi/rasolu
- 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
- 1 žličica sušene kadulje
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica kajenskog papra
- 1 žličica mljevenog kumina
- 1 žličica šećera
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 crveni luk, sitno nasjeckan
- 120 g (1 ½ šalice) shiitake gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
Umak za roštilj
- 120 ml (1/2 šalice) kečapa od rajčice
- 2 žličice javorovog sirupa
- 2 žlice tamari ili shoyu umaka
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1/4 žličice kajenskog papra
- 1/4 žličice dimljene paprike
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- 1/4 žličice senfa u prahu
- 1-2 kapi tekućeg dima
Šarena salata od kupusa
- 100 g (2 šalice) tanko narezanog crvenog kupusa
- 3 mrkve, oguljene i naribane
- 1 crveni luk, tanko narezan
- šaka korijandra, sitno nasjeckanog
- 6 žlica veganske „majoneze“
- po prstohvat morske soli i papra
Za posluživanje:
- 4 glavice mlade zelene salate
- tostirani indijski oraščići
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar