Ljetne povrtne lazanje
Isprobaj lazanje od bezglutenskog tijesta sa sezonskim povrćem i veganskim bešamel umakom prema recepturi Ive Savić, koju možeš pronaći na instagram profilu @culinarypostcards.

- Patlidžan nareži na tanke ploške po duljini, posoli ga i pusti da odstoji.
- U međuvremenu tikvicu nareži na tanke ploške i ispeci na malo maslinovog ulja.
- U širem loncu zakuhaj vodu, pa kad provrije, posoli i ubaci tijesto za lazanje te ga kratko prokuhaj da omekša (4 do 5 minuta)
- Za pripremu bešamela koristi manji lonac, a mlijeko i vodu posebno zagrij u drugom lončiću. U loncu za bešamel ugrij maslinovo ulje na kojem ćeš kratko popržiti brašno, uz miješanje. Makni s vatre pa lagano dolijevaj biljni napitak uz miješanje. Vrati na laganu vatru i čekaj da zakuha. Kad zakuha, posoli, popapri, dodaj češnjak u prahu i muškatni oraščić. Uz povremeno miješanje kuhaj 3 do 4 minute dok se bešamel ne zgusne.
- Ocijedi patlidžan i ispeci ga na malo maslinovog ulja.
- Zagrij pećnicu na 180 °C
- Uzmi četvrtastu posudu za lazanje. Dno prekrij pasiranom rajčicom pa na to položi dva komada tijesta (ili koliko je potrebno da pokrije cijelo dno). Na njega stavi patlidžane i tikvice pa prelij s pasiranom rajčicom i bešamelom. Slaži slojeve raspoređujući ravnomjerno tijesto, povrće i umake. Završi lazanje tako da ih preliješ umakom i malo maslinovog ulja.
- Lazanje peci 25 do 30 min na 180 °C
- Pusti da se ohlade barem 10 minuta prije rezanja i posluživanja.
- Po željite posluži uz veganski parmezan i salatu.
Fotografija: Iva Savić@culinarypostcards
- 1 pakiranje bezglutenskog tijesta za lazanje
- 500 ml pasirane rajčice
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 list bosiljka narezan na trakice
- 2 manje tikvice
- 1 veći patlidžan
- maslinovo ulje za pečenje povrća
Plant-based bešamel umak:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica rižinog brašna
- 300 ml napitka od soje
- 100 ml vode
- sol, papar, češnjak u prahu, muškatni oraščić