Bioraspoloživost kurkume podiže se temperaturnom obradom, dodatkom crnog papra i ulja.
Prah kurkume umuti s 250 ml vode, zagrij do ključanja i kuhaj na laganoj vatri 5 minuta uz miješanje. Ako smjesa postane pregusta dodaj dodatnu količinu vode. Dodaj svježe samljeveni papar i ukloni s vatre.
*Količinu papra prilagodi osobnom okusu i prilagodi količinu ako se priprema za djecu.
Kada se smjesa ohladi na cca 50 stupnjeva dodaj manuka med i kokos i povremeno promiješaj da se pri hlađenju dobije homogena struktura.
Držati u hladnjaku do 2 tjedna.
Konzumira se 1/4 - 1/2 žličice 2 puta dnevno, a unos se može pojačati kod akutnijih stanja pada imuniteta.
125 ml praha kurkume (uobičajeno je to 1/2 šalice od 250 ml)
250 do 400 ml vode
1-2 čajne žličice samljevenog crnog papra*
70 ml kokos ulja (5 jušnih žlica)
70 ml manuka meda (5 jušnih žlica)
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar