Mediteranska palačinka od slanutka
Recept za aromatičnu palačinku od slanutka sa svježim povrćem, umakom od biljnog jogurta i mediteranskim začinima, donosi ti bio&bio ambasadorica Marina Brekalo, koju ćeš pronaći na instagram profilu @brekalicious.
25min
Jednostavna priprema
Datum objave:
24.08.2021
- Prvo kreni s pripremom umaka. Sve sastojke osim agar agar praha i vode stavi u blender i kratko blendaj.
- Agar agar prah i vodu zakuhaj nekoliko minuta potom pažljivo izlij u blender i opet kratko izblendaj da se sve poveže. Dobivenu smjesu prelij u zdjelicu i stavi u hladnjaku dok pripremiš palačinku od slanutka.
- Sastojke za palačinku - brašno, sol, vodu, maslinovo ulje i začine izmiješaj zajedno i ostavi sa strane dok pripremaš povrće. Smjesa treba biti glatka i bez grudica.
- Pripremi veliku tavu s neprijanjajućim dnom, promjera 30 cm.
- Povrće dobro operi i očisti. Luk i ljutiku izreži na kolutiće, a mrkvu pomoću gulilice za povrće izreži na duge trakice. Crvenu papriku izreži na tanke trake.
- Slanutak iz konzerve ocijedi od tekućine i stavi u tavu s neprijanjajućim dnom zajedno s pola žlice ulja i prži nekoliko minuta.
- Na tavu sa slanutkom dodaj povrće i smjesu za palačinku pazeći da je cijelo dno prekriveno.
- Palačinku peci 5 minuta s jedne strane te pažljivo pomoću velikog tanjura okreni i peci 3 minute s druge strane.
- Prebaci je na podlogu za serviranje, izreži na osam dijelova te na svaki komad stavi po žlicu umaka.
- Na gotovu palačinku dodaj masline, bosiljak, mikrozelenje ili samoniklo bilje i pospi crnim sezamom.
Palačinka je najukusnija dok je još topla. Ostatak umaka čuvaj u zatvorenoj zdjelici u hladnjaku do nekoliko dana.
Sastojci za umak:
- 400 ml Soyade grčkog jogurta
- 4 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica češnjaka u prahu
- 1 žlica svijetle miso paste
- 1/2 žličice bijelog papra
- 1/2 - 1 žličica soli
- 1 žličica agar agar praha
- 1/4 šalice vode
Sastojci za tijesto:
- 1/4 šalice slanutkovog brašna
- 1/4 šalice tapioka brašna
- 1/4 šalice rižinog brašna
- 1 žličica soli
- 1 šalica vode
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 konzerva slanutka
- 2 mlada luka
- 1/2 crvene paprike
- 1 mrkva
- 1 mala ljutika
- 1/2 žlice provasalskog začina
- 1/4 žličice dimljene paprike
Dodaci:
- 10 tak listića bosiljka i sviježeg origana
- Mikrozelenje ili samoniklo bilje
- nekoliko kalamata maslina
- crni sezam
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar