- Operite leću i stavite je kuhati u hladnu vodu s kombu algom ili lovorovim listom. Kuhajte 25 minuta, pa ocijedite. Narežite luk na kockice, mrkvu na polumjesece, papriku na trakice, a očišćenu bundevu na manje kocke. Brokulu natrgajte na manje komade. Skuhajte u uzavreloj vodi.
- U zagrijanu posudu stavite maslinovo ulje i luk, te pirjajte uz dodatak soli. Pomiješajte osnovne začine i stavite na luk. Promiješajte i dodajte mrkvu, papriku i bundevu. Pirjajte 2-3 minute, a zatim dodajte temeljac. Ostavite da kuha na laganoj vatri 10 minuta.
- Za to vrijeme pomiješajte začine za jaču mirisnu notu (osim čilija) i tostirajte ih na tavi 2 minute. Tople začine stavite u mužar i sameljite. U posudu s povrćem dodajte kokosovo mlijeko i kuhanu leću. Kad jelo zakuha dodajte začine iz mužara. Čili prah pomiješajte u malo tople vode. Dodajte čili, sok od limete, sojin umak i ostavite da kuha dvije minute. Na kraju dodajte kuhanu brokulu i dvije žlice maslinovog ulja, te sve dobro promiješajte.
- Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite i poslužite s mirisnim curryjem.
Napomena: ovu kombinaciju možeš zamijeniti i gotovom mješavinom začina - zlatnim, crvenim ili zelenim.
- 1 šalica kratko prokuhane basmati riže
- 3-2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 150g ljubičastog luka
- 3 cm kombu alge ili 1 lovorov list
- 100g smeđe leće
- 150g mrkve
- 70g svježe zelene paprike
- 150g brokule
- 200g bundeve
- 2 prstohvata soli
- 100ml povrtnog temeljca ili vode
- 100ml kokosovog mlijeka
- 1 žlica soka od limete ili limuna
- 2 žlice soja umaka
Osnovni začini:
- ½ čajne žlice đumbira u prahu
- ½ čajne žlice slatke crvene paprike u prahu
- 1 čajna žlica kurkume u prahu
- ¼ čajne žlice kumina u prahu
- ½ čajne žlice korijandera u prahu
- ½ čajne žlice češnjaka u prahu
Dodatak začina za jaču mirisnu notu:
- 3 cm jednog štapića cejlonskog cimeta
- 1 čajna žlica kumina u zrnu
- ½ čajne žlice kardamom sjemenki
- ½ čajne žlice francuskog čili pimenta u prahu
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar