Operite leću i stavite je kuhati u hladnu vodu s kombu algom ili lovorovim listom. Kuhajte 25 minuta, pa ocijedite. Narežite luk na kockice, mrkvu na polumjesece, papriku na trakice, a očišćenu bundevu na manje kocke. Brokulu natrgajte na manje komade. Skuhajte u uzavreloj vodi.
U zagrijanu posudu stavite maslinovo ulje i luk, te pirjajte uz dodatak soli. Pomiješajte osnovne začine i stavite na luk. Promiješajte i dodajte mrkvu, papriku i bundevu. Pirjajte 2-3 minute, a zatim dodajte temeljac. Ostavite da kuha na laganoj vatri 10 minuta.
Za to vrijeme pomiješajte začine za jaču mirisnu notu (osim čilija) i tostirajte ih na tavi 2 minute. Tople začine stavite u mužar i sameljite. U posudu s povrćem dodajte kokosovo mlijeko i kuhanu leću. Kad jelo zakuha dodajte začine iz mužara. Čili prah pomiješajte u malo tople vode. Dodajte čili, sok od limete, sojin umak i ostavite da kuha dvije minute. Na kraju dodajte kuhanu brokulu i dvije žlice maslinovog ulja, te sve dobro promiješajte.
Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju, ocijedite i poslužite s mirisnim curryjem.
Napomena: ovu kombinaciju možeš zamijeniti i gotovom mješavinom začina - zlatnim, crvenim ili zelenim.
1 šalica kratko prokuhane basmati riže
3-2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
150g ljubičastog luka
3 cm kombu alge ili 1 lovorov list
100g smeđe leće
150g mrkve
70g svježe zelene paprike
150g brokule
200g bundeve
2 prstohvata soli
100ml povrtnog temeljca ili vode
100ml kokosovog mlijeka
1 žlica soka od limete ili limuna
2 žlice soja umaka
Osnovni začini:
½ čajne žlice đumbira u prahu
½ čajne žlice slatke crvene paprike u prahu
1 čajna žlica kurkume u prahu
¼ čajne žlice kumina u prahu
½ čajne žlice korijandera u prahu
½ čajne žlice češnjaka u prahu
Dodatak začina za jaču mirisnu notu:
3 cm jednog štapića cejlonskog cimeta
1 čajna žlica kumina u zrnu
½ čajne žlice kardamom sjemenki
½ čajne žlice francuskog čili pimenta u prahu
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar