Priprema pirovog brašna- mljevenje zrna:
U blender ili mlin za brašno stavi manju količinu zrna pira i melji dok ne dobiješ fini prah. Ako je potrebno, možeš prosijati brašno kako bi ono bilo finije teksture.
Skladištenje:
Domaće pirovo brašno spremi u staklenu posudu i čuvaj na suhom i hladnom mjestu do 3 mjeseca.
- Pomiješaj suhe sastojke: U velikoj zdjeli pomiješaj pirovo brašno, heljdino ili bademovo brašno, praško za pecivo, prstohvat soli i vanilin šećer.
- Dodaj mokre sastojke: U srednjoj zdjeli, umuti jaja i dodaj mlijeko i mineralnu vodu. Dobro izmiješaj.
- Pomiješaj smjesu: U mokre sastojke dodaj suhe i dobro promiješaj pjenjačom dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Pečenje palačinki: Na srednje jakoj vatri, zagrij tavu s malo kokosovog ulja ili maslaca. Kada je tava dovoljno topla, izlijevaj malu količinu smjese na tavu i raširi je u krug. Pecite palačinke 1-2 minute s obje strane dok ne postanu zlatne i hrskave.
- Posluživanje: Posluži palačinke uz omiljene dodatke: voće, med, orašaste plodove ili namaz od kokosa i lješnjaka s datuljom. Možeš dodati i malo javorovog sirupa ili jogurta za dodatnu kremoznost.
Savjeti za savršene palačinke:
- Ako želiš da palačinke budu još nježnije, možeš dodati malo više mineralne vode.
- Koristi tavu s neprianjajućim premazom kako bi palačinke lakše okrenuo.
- Za bogatiji okus, možeš u smjesu dodati i malo cimeta ili muškatnog oraščića.
Uživaj u ovim zdravim i ukusnim palačinkama!
- 1 šalica pirovog brašna
- 1/2 šalice brašna po izboru (možeš koristiti heljdino brašno ili bademovo brašno za dodatnu nutritivnu vrijednost i bolju teksturu)
- 2 velika jaja
- 1/2 šalice kravljeg mlijeka ili biljnog napitka gušće teksture (napitak od badema)
- 1/4 šalice mineralne vode
- 1 žlica kokosovog ulja ili maslaca (otopljenog)
- 1 žličica vanilin šećera ili vanilije u prahu
- 1/2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar