Azuki grah u Aziji je cijenjen zbog svojstva obnavljanja snage bubrega. Ova mahunarka niske masnoće bogata je kalijem i u kombinaciji sa slatkim povrćem može pomoći opuštanju svih središnjih organa. Svakodnevnim obrocima s azukijem možemo smanjiti podbuhlost i promjene boje kože, osobito oko očiju.
Na dno teškog lonca za juhu stavite kombu, a potom ocijeđeni grah. Dodajte vodu i nakon što proključa, kuhajte u nepokrivenom loncu još 5 minuta. Poklopite, smanjite vatru na najmanje i polako kuhajte 35-40 minuta dok je grah još čvrst, ali počinje mekšati. Tada dodajte povrće, pojačajte vatru i pustite da zakuha. Ponovo smanjite vatru i poklopljeno kuhajte oko 40 minuta dok grah i povrće posve ne omekšaju.
Odvojite malo tekućine od kuhanja i u njoj otopite miso, te lagano umiješajte u juhu pa pustite da se ponovno zagrije kako bi se oslobodili enzimi misa, ali pazite da ne proključa. Poklopite i pustite da odstoji. Poslužite toplo i ukrašeno peršinom.
Recept preuzet iz Planetopijine kuharice Juhe i variva.
Za 3-4 tanjura
- 2-3 cm kombu alge
- 1/2 šalice azuki graha, probranog i opranog
- 4-5 šalica izvorske ili filtrirane vode
- 1 mali crveni luk, narezan na kockice
- 1/4 glavice zelenog kupusa, narezane na trakice
- 1 šalica bundeve narezane na kockice
- 1 stabljika celera listaša
- 1/2 šalice svježih ili zamrznutih zrna kukuruza
- 4 žlice ječmenog misa
- 3-4 grančice peršina, grubo nasjeckane za ukras
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar