Pećnicu zagrijte na 180°C. Iscijedite tofu, narežite ga na trakice široke, a dugačke 2 cm. Pomiješajte tofu sa shoyuom i sezamovim uljem. Na pliticu za pečenje stavite papir za pečenje pa poslužite tofu. Pecite 30-40 minuta (ovisno o vlažnosti tofua). Jednom ga okrenite za vrijeme pečenja.
Krumpir skuhajte u slanoj vodi, procijedite pa ga sa slanutkom izmiksajte po želji napola ili u kremu (po potrebi dodajte vodu od krumpira). Na maslinovom ulju pirjajte češnjak 1 - 2 minute, dodajte začine pa pirjajte još 1 minutu. Na sve poslažite špinat. Čim se opusti maknite s vatre. Zatim pomiješajte temeljac i kremu od slanutka i krumpira. Umjesto temeljca možete koristiti i začin za juhe i umake.
Zagrijte i dodajte rajčicu pa kuhajte 5 minuta te dodajte špinat, sol i papar. Prije posluživanja dodajte tofu. Probajte ovu juhu uz jedan od ukusnih beskvasnih kruhova s eko imanja Zrno i uživajte!
Recept i fotografija preuzeti iz kuharice JUHE, u izdanju Planetopije.
Fotografija: Kristina Lenard
Stilistica: Željka Fordren Jambrešić
200 g svježeg tofua
2 žlice shoyu sojinog umaka
1 žličica sezamovog ulja
2 veća krumpira
5 šalica kuhanog slanutka
2 žlice maslinovog ulja
3 šake mladog špinata
1 žličica kurkume
3 režnja češnjaka
½ žličice kumina u prahu
½ žličice korijandra u prahu
7 dl temeljca za „domaću juhu“
½ šalice svježe rajčice, narezane na kockice
Sol, crni papar
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar