- Tijesto:
Mokre sastojke (osim psylliuma) stavi u blender i blendaj sve dok ne dobiješ glatku smjesu. Dodaj psyllium te još nakratko blendaj. U drugu posudu stavi suhe sastojke te dodaj mješavinu mokrih sastojaka. Rukama lagano umijesi tijesto (dodaj zobeno brašno ili malo vode po potrebi). Razvuci tijesto te vlažnim rukama po ladici dehidratora oblikuj bazu pizze po želji. Suši 6-8 sati na 45 stupnjeva. - Salsa umak:
Sve sastojke ubaci u blender i začini po želji. Moguće je pripremljeni umak reducirati u dehidratoru na način da posudu sa smjesom staviš u dehidrator na cca 4 sata, povremeno miješajući. - “Pečeno” povrće:
Povrće nareži na kockice te prelij maslinovim uljem, sokom od limuna i začinima. Mariniraj u hladnjaku par sati te stavi na ladicu dehidratora na 45 stupnjeva cca 4 sata. - Raw “kobasice”
Sve sastojke ubaci u multipraktik. Dobivenu smjesu položi na ladicu dehidratora u tanjem sloju i dehidriraj 8 sati na 45 stupnjeva. Nakon što se smjesa osuši izreži je na željenu veličinu.
Od pripremljenih i dehidriranih komponenti složi pizzu (salsa umak, povrće...) te dodaj rikolu, matovilac ili radič.
Ukoliko nemaš dehidrator sve dijelove pizze možeš osušiti u pećnici s ventilatorom, na najnižoj temperaturi.
Sastojci za tijesto:
- 1 srednja tikvica
- 4 žlice maslinovog ili sezamovog ulja
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 1 žličica soli
- 1 žlica psyllium ljuskica
- 1 ½ šalica bezglutenskog zobenog brašna
- 1 šalica mljevenih badema
Sastojci za salsa umak:
- 1 šalica svježih rajčica
- 1 crvena paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica luka u prahu
- 1-2 žlice prehrambenog kvasca
- 2 datulje
- 2 žlice jabučnog octa
- ½ žlice mljevenih lanenih sjemenki
- sol, papar, origano po želji
Sastojci za “pečeno” povrće:
- 1 tikvica
- 1 paprika
- 2 šalice cherry rajčica
- ½ glavice luka
- 1-2 veće portabello gljive
- 1 režanj češnjaka
- 2 limuna
- sol, papar, tamari, začini po želji
Sastojci za raw “kobasice” od povrća
- ½ šalice svježih rajčica
- ½ šalice batata ili muškatne tikve
- ½ šalice sušenih rajčica
- 1 crvena paprika
- 1/3 šalice portabello gljiva
- 1 žlica prehrambenog kvasca
- 1 žlica smljevenih lanenih sjemenki
- 1 zličica javorovog sirupa ili 2-3 datulje
- ½ žlice maslinovog ulja
- ½ žlice jabučnog octa
- sol, papar, tamari po želji