- Zove se „Davidova sarma“ jer je to omiljeno jelo mog sina koje već tradicionalno spravljamo u ovo doba godine a isto preporučujemo i vama.
- Umjesto mesa koristite seitan ili tempeh. Ako još niste kušali, svakako probajte! Vrlo je ukusno, a i jednostavno za spravljanje pa uključite i svoju djecu. Zajedničko motanje rolica za sarmu može biti zabavan ritual zajedničkog kuhanja.
- Ukusna sarma bez mesa spravlja se ovako.
- Odrežite ili stanjite srednji dio listova kupusa da se lakše mogu savijati.
- Na ulju propirjajte luk i češnjak pa ostavite na stranu. Ukoliko koristite tempeh narežite ga na sitne kockice, marinirajte tamarijem pa popržite u ulju i ocijedite na salveti. Seitan narežite na kockice i propirjajte s lukom i češnjakom.
- Pomiješajte tempeh s lukom, rižom i paprom pa podijelite na dvanaest dijelova tj. zamotajte 12 rolica u lišće kiselog kupusa. Rolice poslažite u posudu.
- U vodi razmutite prah temeljca i dodajte kupus narezan na rezance. Rasporedite smjesu na dno posude pa na to poslažite sarme. Kada zakuha smanjite vatru i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 30-35 minuta.
- Poslužite uz jedan od ukusnih beskvasnih kruhova s eko imanja Zrno i uživajte!
Preuzeto iz Planetopijine kuharice Zima, Jadranke Boban Pejić.
Fotografija: Dag Oršić
Stilistica: Željka Fordren-Jambrešić
- 12 listova kiselog kupusa
- 2 žlice ulja
- 4 šalice kuhane riže
- 400 g seitana ili tempeha
- 1 glavica luka narezanog na kockice
- 3 režnja češnjaka, protisnutog
- ¼ žličice papra
- 3 žlica praha temeljca od povrća
- 4 šalice vode
- 1 šalica kiselog kupusa, narezanog na rezance
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar