Slatko osvježenje
Donosimo ti ideju za ledeni desert koji će te oduševiti. Recept je kreirala i pripremila majstorica sirovih slastica, Marina Brekalo @brekalicious.
40min
Srednje složena priprema
Datum objave:
05.07.2021
- Pripremi kalup za tortu promjera 24 cm, namasti kalup kokosovim uljem te obloži dno i stranice papirom i ostavi sa strane dok pripremaš podlogu.
- Bademe stavi u multipraktik i samelji. Usitnjenim bademima dodaj datulje i još kratko zblendaj da se datulje usitne i smjesa poveže. Dobivenu smjesu utisni u kalup i odloži sa strane dok pripremaš kremu.
- Limenku sa kokosovim mlijekom otvori i procijedi, svu masnoću stavi u blender, a od tekućine odvoji jednu šalicu i stavi u blender.
- Namočene indijske oraščiće isperi pod mlazom vode i dobro iscijedi te dodaj u blender zajedno sa svim ostalim sastojcima te blendaj do kremaste strukture. Zelenu kremu izlij na podlogu i stavi hladiti. Kada procijeniš da se krema dovoljno stisnula pripremi preljev.
- Očisti voće i izreži ga na male kockice. Izmjeri jednu šalicu voća i stavi u multipraktik te dodaj sve ostale sastojke osim preostale šalice voća. Kratko zblendaj, samo toliko da se voće poveže sa ostalim sastojcima, a da opet komadići listića mente ostanu vidljivi.
- U takvu smjesu dodaj preostale kockice voća i dobro promiješaj te ravnomjerno nanesi preko zelene kreme i stavi hladiti najbolje oko 24h. Torta je ukusnija što je hladnija, a zbog osvježavajućeg okusa također je praktična za serviranje kao ledeni desert. Ukoliko ćeš tortu zamrzavati, jednom odmrznutu nemoj smrzavati ponovno. Tortu čuvaj u hladnjaku do tjedan dana dobro pokrivenu da se ne posuši.
Sastojci za podlogu:
- 1 šalica badema
- 1 šalica datulja
Sastojci za zelenu kremu:
- 1 šalica indijskih oraščića (namočiti 4+ sata)
- 2 avokada
- 4 banane
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1 šalica ribanog kokosa
- ½ šalice kokosovog ulja
- 2-3 žlice agava ili javorovog sirupa
- 2 limete (sok i korica)
- 15tak listića svježe mente
- 1 žličica čiste vanilije
- Prstohvat soli
- ½ žličice Spiruline u prahu
Sastojci za preljev:
- 2 šalice ananasa ili manga ili kombinacija
- ¼ šalice agava ili javorovog sirupa
- 1 žličica soka limete
- 1 žlica psylliuma u prahu
- 10tak listića mente