Datum objave:
10.02.2025
- Tofu ocijedite od vode pa ga razmrvite rukama. Dodajte ostale sastojke, dobro promiješajte i ostavite sa strane da se marinira.
- U lončić ulijte mlijeko i vrhnje, dodajte agar-agar i odmah promiješajte pjenjačom.
- Sada stavite na srednju vatru i uz povremeno miješanje zakuhajte.
- Dok se mlijeko kuha u šalici pomiješajte aru prah s malo hladne vode. Kad mlijeko počne kuhati smanjite vatru, kuhajte na vrlo laganoj vatri 2 minute te polako ulijevajte razmućeni aru prah uz stalno miješanje pjenjačom. Kad se mlijeko počne zgušnjavati maknite s vatre.
- U blender stavite marinirani tofu, maslac od lješnjaka, agavin sirup i vaniliju te ulijte kuhanu kremu od mlijeka. Izblendajte. Dobit ćete gustu kremu.
- 2/3 kreme izlijte u kalup, a u ostatak kreme dodajte 2-3 žlice kakaa te ponovo izmiksajte. Izlijte polako i pažljivo preko svijetle kreme te špatulom ili žlicom rasporedite po površini torte.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi (cca 1 sat), a zatim stavite u hladnjak preko noći ili barem 5-6 sati da se stisne.
- Kad se torta stisnula napravite ganache.
- U lončiću na laganoj vatri zagrijte vrhnje, dodajte čokoladu i pustite da se rastopi, povremeno promiješajte.
- Kad se čokolada rastopila dodajte aru prah razmućen u vodi i žustro miješajte s pjenjačom dok se ne počne zgušnjavati. Maknite s vatre.
- Pažljivo prelijte preko torte i ravnomjerno rasporedite špatulom po površini.
- Tortu vratite u hladnjak na sat vremena da se ganache stisne pa ukrasite po želji.
Podloga:
- 300g keksa
- 150g margarina
- 80g tostiranih lješnjaka, drobljeni
Tofu krema:
- 500g svježeg tofua
- ribana korica 1 naranče
- 3 žlice cijeđenog soka limuna
- 1/2-1 žličice vanilije burbon u prahu
- 2 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica mirina (može i bez)
Krema:
- 400ml sojinog mlijeka Bonsoy
- 200ml sojinog ili zobenog vrhnja za kuhanje
- 1 žličica agar-agar u prahu
- 3 žlice aru praha + 3 žlice vode
- 3 pune žlice maslaca od lješnjaka
- 4 žlice agavinog sirupa
- 1 žličica vanilije burbon
- 2-3 žlice kakaa u prahu
Ganache:
- 200ml zobenog vrhnja za kuhanje (ili sojino, bademovo)
- 100g tamne čokolade
- 1/2 žličice aru praha + 2 žličice vode
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar