PRIPREMA:
KRAFNE:
- U zdjelu dodajte mlaku vodu, biljno mlijeko, šećere, sol, kvasac, koricu citrusa, rum te zamjenu za jaje. Od brašna oduzmite dvije žlice pa dodajte u smjesu, promiješajte i ostavite da odstoji 15 minuta, dok se ne zapjeni. Potom dodajte ostatak brašna i mijesite ručnim mikserom oko 8 minuta dok ne postane glatko, sjajno i ne lijepi se za stranica zdjele. Tijesto je malo tvrđe, pa ako vam se mikser jako ugrije napravite pauzu od 5 minuta pa nastavite ponovno. Pokušajte ne dodavati dodatnu tekućinu.
- Potom počnite dodavati maslinovo ulje, malo po malo. Učinit će vam se kao da se tijesto ne sjedinjuje, ali budite uporni i sve će biti ok. Kad dodate svo ulje nastavite mijesiti dok tijesto ponovno ne postane glatko i počne se odvajati od stranica.
- Tijesto oblikujte u kuglu (možete koristiti malo brašna) i prekrijte folijom za svježinu. Ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
- Izvažite tijesto i podijelite na 10 krafnica od 50-ak grama. Oblikujte svaku krafnicu tako da je površina tijesta napeta i dok ne dobijete glatku kuglu. Stavite ih na komadiće papira za pečenje, prekrijte folijom za svježinu i ostavite ih da se odmaraju i dižu još oko sat vremena, dok krafne ne povećaju volumen za dvije trećine.
- Kad je tijesto gotovo zagrijte ulje u posudi debljeg dna, važno je da ima i poklopac. Ulje treba biti između 165 i 170 stupnjeva C. Pržite po par krafni, oko 2 minute sa svake strane, ili dok ne porumene. Nek se prva strana prži pokrivena poklopcem. Ubacujte ih s papirićem, nek prva strana ide ona koja je gore, a potom izvadite papirić koji će se sam odlijepiti. Izvadite ih na tanjur prekriven papirnatim ručnicima. Punite po želji.
PRALINE PASTA
U lončić dodajte šećer i rastopite u karamel. Prelijte karamelom orašaste plodove. Ohladite i usitnite u jakom blenderu / multipraktiku.
BRZI DŽEM OD MALINE
Stavite sve sastojke u tavu ili plitku posudu i kuhajte oko 15 minuta na srednjoj vatri, ili dok se ne zgusnu. Po želji protisnite kroz sito.
SLANA KARAMELA
U lončić stavite karamele i mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri miješajući, dok se karamela ne otopi. Umiješajte sol i ekstrakt vanilije.
GANACHE (ČOKOLADNA KREMA)
Zagrijte mlijeko do vrenja, dodajte čokoladu i promiješajte, prelijte u drugu posudu da se ohladi. (U ganache možete dodati začine i liker po želji.) Kad se ohladi na sobnu temperaturu i stisne prebacite u dresir vrećicu i koristite po želji.
KREMA OD VANILIJE
Odvojite oko 70 ml mlijeka, a ostatak stavite u lončić. U lončić dodajte šećer i ostrugane sjemenke i mahunu vanilije iz koje ste ih ostrugali. U odvojenom mlijeku rastopite škrob, tako da nema grudica. Zagrijavajte mlijeko na srednjoj vatri pa kada je blizu vrenja umiješajte otopljeni škrob. Kuhajte par minuta, dok se smjesa ne zgusne pa po želji protisnite kroz sito tako da dobijete jako glatku kremu. Umiješajte kockice maslaca, sol i prekrijte folijom za svježinu tako da se ne stvara korica. Kada je krema ohlađena, izradite je ručnim mikserom.
SASTOJCI
KRAFNE:
- 70 ml mlake vode
- 60 ml biljnog mlijeka
- 3 vanilin šećera + 1 žlica šećera
- 2 prstohvata soli
- pola vrećice suhog kvasca (3.5 g)
- korica 1/2 limuna ili naranče (najbolje po malo jedno i drugo)
- 1 žlica ruma
- 2 žličice zamjene za jaje
- 150 g glatkog brašna
- 100 g manitoba brašna
- 60 g maslinovog ulja
- ulje za prženje
PRALINE PASTA
BRZI DŽEM OD MALINE
- 200 g zamrznutih malina
- 20 ml narančinog soka
- 40 g šećera
- Kardamom (po želji)
SLANA KARAMELA
- 75 g karamela
- 40 ml sojinog mlijeka
- Prstohvat cvijeta soli
- Ekstrakt vanilije
GANACHE
- 80 g čokolade 60- 70% kakaa
- 80 ml sojinog mlijeka
- začini / liker po želji
KREMA OD VANILIJE
- 270 ml sojinog mlijeka (najbolje koristiti Bonsoy)
- 30 g šećera
- ½ mahune vanilije
- 40 g škroba (ili pudinga od vanilije)
- 50 g veganskog maslaca
- prstohvat soli
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar