Boršč je tradicionalna krepka juha Istočnih Slavena koja dolazi u dvije verzije - hladni boršč servira se ljeti uz kefir i mladim lukom dok topli boršč grije u hladnim zimskim noćima. Baza juhe je kuhana cikla koja joj daje lijepu crvenu boju a može biti pojačana raznim vrstama povrća i u promjenjivim omjerima. Dok Poljaci, Rusi i Ukrajinci poslovično debatiraju i dogovaraju se čiji je boršč :D, pokušajte skuhati ga na najjednostavniji način koji možete zamisliti – veganski. Lagan i ukusan, bogat jesensko-zimskim povrćem. Iako su omjeri povrća podložni promjenama, svakako imajte jednu veću ciklu u mješavini. Dat će lijepu crvenu boju juhi kao i specifičnu aromu.
Operite povrće temeljito četkom. Nožem odstranite oštećenja, ali ne gulite koru s povrća. Nasijecite na komade ujednačenih dimenzija. Na tamnom sezamovom ulju pirjajte kockice luka dok se ne zazlate. Dodajte redom povrće od najtvrđeg do najmekšeg - ciklu, mrkvu, batat i tikvu hokaido. Kuhajte na jačoj vatri pod poklopcem, dodavajući vode toliko da pokrije nasjeckano povrće. Gotov je kada je povrće kuhano, ali ne i raskuhano i raspadnuto.
Boršč servirajte topao, pogotovo sa Zrno seoskim kruhom s lukom. Po želji dodajte malo zobenog vrhnja i/ili gomashio.
3 šalice sjeckanog povrća - cikla, mrkva, batat, tikva hokaido
1 veći luk
1 češanj češnjaka nasjeckan na sitno
ulje tamnog sezama
prstohvat kurkume
prstohvat mljevenog muškatnog oraha
prstohvat praha đumbira
himalajska sol
malo zobenog vrhnja
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar