Boršč je tradicionalna krepka juha Istočnih Slavena koja dolazi u dvije verzije - hladni boršč servira se ljeti uz kefir i mladim lukom dok topli boršč grije u hladnim zimskim noćima. Baza juhe je kuhana cikla koja joj daje lijepu crvenu boju a može biti pojačana raznim vrstama povrća i u promjenjivim omjerima. Dok Poljaci, Rusi i Ukrajinci poslovično debatiraju i dogovaraju se čiji je boršč :D, pokušajte skuhati ga na najjednostavniji način koji možete zamisliti – veganski. Lagan i ukusan, bogat jesensko-zimskim povrćem. Iako su omjeri povrća podložni promjenama, svakako imajte jednu veću ciklu u mješavini. Dat će lijepu crvenu boju juhi kao i specifičnu aromu.
- Operite povrće temeljito četkom. Nožem odstranite oštećenja, ali ne gulite koru s povrća. Nasijecite na komade ujednačenih dimenzija.
- Na tamnom sezamovom ulju pirjajte kockice luka dok se ne zazlate.
- Dodajte redom povrće od najtvrđeg do najmekšeg - ciklu, mrkvu, batat i tikvu hokaido. Kuhajte na jačoj vatri pod poklopcem, dodavajući vode toliko da pokrije nasjeckano povrće.
- Gotov je kada je povrće kuhano, ali ne i raskuhano i raspadnuto.
- Boršč servirajte topao, pogotovo sa Zrno seoskim kruhom s lukom.
- Po želji dodajte malo zobenog vrhnja i/ili gomashio.
- 3 šalice sjeckanog povrća - cikla, mrkva, batat, tikva hokaido
- 1 veći luk
- 1 češanj češnjaka nasjeckan na sitno
- ulje tamnog sezama
- prstohvat kurkume
- prstohvat mljevenog muškatnog oraha
- prstohvat praha đumbira
- himalajska sol
- malo zobenog vrhnja
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar