Evo prijedloga za ukusne i nutritivno bogate zalogajčiće koji sadrže cjelovite namirnice koje ne opterećuju probavni sustav i ne pretvaraju se u suvišne kilograme.
Jako suh sendvič stvara opterećenje u organizmu pa ga je dobro napraviti blago sočnim. Dobro je da je kruh /pecivo spravljen od cjelovitog brašna i da uz namirnicu koja obiluje bjelančevinom sadrži i povrće. Za takav sendvič praktična su peciva koja se na jednom mjestu zarežu, kako bi se uklonio unutrašnji središnji dio i ispunio s namazom npr. od tofua kojem se doda usitnjeno povrće kao što su to mrkva, celer, kupus, salata, mladi luk i sl.
Umjesto sendviča, od integralnog brašna mogu se napraviti pogačice ili savijače punjene mahunarkom ili nekom kombinacijom s povrćem. Osim što valja paziti na različitost namirnica i vrste pripreme, dobro je da se u ta jela, npr. u punjenja, stavlja mali dodatak kao što je umeboshi šljiva, koja u ovoj kombinaciji djeluje kao prirodni konzervans.
Važno je voditi računa o jednostavnosti recepata te o cjelovitosti namirnica. U tom kontekstu, male zalogajčiće možemo napraviti od riže u obliku popularnog japanskog sushija, ili slane/slatke muffine od kukuruznog brašna/krupice... Masnoće je poželjno izbjegavati, ali ne posve izostaviti pa ih je najbolje unijeti u obliku sjemenki i orašastih plodova. Ove namirnice izvrsni su sastojci za izradu energetskih slastica - u obliku pločica, kuglica ili slično.
Voće je također odlična namirnica za putni lunch paket. Suho je prihvatljivije jer je obično jako slatko, a što se tiče svježeg voća, bolje je na put ponijeti ono koje je manje vodenasto. S njime se mogu napraviti izvrsne energizirajuće slastice, koji su bolja preporuka za putovanja od jako slatkih deserata. Tako spravljene slastice su snažne i lako podižu energiju u organizmu. Zadovoljit će potrebu za većom količinom hrane.
Što s tekućinom koja nam je na putu prijeko potrebna? Voda, prirodni negazirani sokovi te nezaslađeni gorkasti čajevi izvrsni su napici u svim prigodama na putu.
Priprema:
1. Pomiješati sve suhe sastojke u jednoj posudi, a tekuće u drugoj.
2. Pomiješati sve sastojke zajedno. Smjesa treba biti mekša (kratko miješati).
3. Smjesu staviti u kalupe za muffine, za ukras možete ih posuti usitnjenim ružmarinom i ukrasiti jednom maslinom
4. Peći u pećnici na 180 °C 40 minuta.
1 šalica kukuruznog brašna
2 šalice brašna tip 850
3 žličice praška za pecivo (bio)
1 šalica maslina (očišćene, prepolovljene)
100 g dimljenog tofua
½ žlice maslinovog ulja
½ žlice umeboshi paste
sol
1 šalica zobenog ili sojinog napitka
1 šalica vode ili po potrebi
1/3 žličice ružmarina
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar