Zimska miso juha
(za 4 osobe)
Stimulacija probave, jačanje imuniteta i alkalizacija organizma samo neki od benefita koje ti daje zdjelica miso juhe, a uz dodatak svježeg soka đumbira dodatno ćeš se ugrijati i potaknuti probavu
Recept koji dijelimo je s Makronovine radionice Zima u tvojoj kuhinji, a autorica je Željka Fordren Jambrešić.

- Operi suhe shiitake gljive i stavi ih u posudu s toplom vodom. Ostavi 15 minuta da omekšaju. Odvoji peteljke, a klobuke nareži na ploške.
- Zagrij posudu za juhu i stavi ulje pa kad se zagrije dodaj sitno nasjeckani bijeli dio poriluka.
- Mrkvu i korijen peršina nareži na polumjesece. Dodaj korjenasto povrće kad poriluk omekša. Sa strane posude ulij topli temeljac i ostavite da juha zakuha.
- Smanji plamen i dodaj gljive. Kuhaj 15 minuta.
- Izvadi manju količinu tople juhe u zdjelicu i u njoj razmuti miso. Ulij ga u juhu i smanji plamen na minimum.
- Dodaj sok đumbira i ostavi juhu da se grije još 3 minute.
- Proprži sezam na suhoj tavi 3 minute. Kod serviranja, juhu pospi sjemenkama sezama i mladim lukom
- 2 žlice tamnog sezamovog ulja
- 70 g bijelog dijela poriluka
- 130 g mrkve
- 70 g korijena peršina
- 1,2 l povrtnog temeljca
- 5 suhih shiitake gljiva
- 3 žlice rižinog misa
- 1 žlica soka od đumbira
- 4 čajne žlice crnog sezama
- 4 čajne žlice zelenog dijela mladog luka
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar