U loncu zakuhajte grah u vodi pa kuhajte 10 min. Namačite ga 3 sata sa strane pa procijedite. Zagrijte pećnicu na 150 °C.
Na srednjoj vatri u vatrostalnoj posudi na ulju pirjajte luk dok ne smekša. Prvo dodajte češnjak i kobasicu pa kuhajte 2 min pa pastu od sušenih rajčica i kuhajte još 1 min.
Dodajte vino, lovor i timijan i neka krčka dok se ne zgusne. Dodajte grah, mrkvu, celer, pelate i koncentrat rajčice te ulijte temeljac i balzamični ocat. Kad zakipi, poklopite i zdjelu stavite u pećnicu na 2 ½ h.
Za okruglice, prosijte brašno pa umiješajte limunovu koricu i kopar. Prstima utrljajte mast u brašno. Dodajte senf i dovoljno hladne vode da dobijete tijesto. Izvaljajte kuglice veličine oraha.
Za tečniji gulaš dodajte malo vode. Na vrh stavite okruglice, pojačajte temperaturu pećnice na 190 °C, poklopite i pecite još 30 minuta, dok okruglice ne smekšaju.
Recept preuzet iz Planetopijine kuharice Vegan svaki dan - od doručka do gozbe.
- 200 g suhoga bijelog graha
- 1 žlica maslinova ulja
- 2 luka, narezanog na tanke ploške
- 3 češnja češnjaka, zgnječena
- 130 g veganskih pikantnih kobasica, narezanih na krupnije komade
- 2 žlice paste od sušenih rajčica
- oko 200 ml veganskog crnog vina
- 2 lovorova lista
- 2 grančice timijana
- 3 velike mrkve, narezane na veće komade
- 2 stabljike celera, narezane na komade veličine 2 cm
- 2 žlice balzamičnog octa
- 400 g rajčica iz limenke (pelati)
- 2 žlice koncentrata od rajčice
- 750 ml povrtnog temeljca
Za okruglice:
- 130 g glatkog brašna
- korica 1 limuna
- mala vezica kopra, krupno narezanih listova
- 75 g biljne masti ili margarina
- 2 žlice Dijon senfa
Komentar je uspješno dodan, te će biti prikazan nakon odobrenja administratora. Dodaj novi komentar